Önemli Bir Doğal Probiyotik Olarak Arı Ekmeği

Arı ekmeği nedir? Arı ekmeği, doğal bir arı ürünüdür. Arılar bitkilerin tozlarını (tohumlarını) toplayıp kovana getirir, kendi enzimlerini katar ve petek gözlerinde depolar. Bu ürüne polen denir. Petek gözlerinde depolanan polen arıların enzimleri sayesinde zamanla fermente olur ve arı ekmeğine dönüşür. Yani arı ekmeği, polenin dış zarının arının kendi enzimleriyle sindirilmesi sonucu, besin içeriği açığa…

Propolis nasıl özütlenmeli, nasıl tüketilmeli?

Doğal bir arı ürünü olan propolisin, birçok farklı çözücü ile hazırlanmış özütlerinin olduğunu görüyoruz. Peki, propolis nasıl özütlenmeli? Propolis, arıların, bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı tamamen doğal bir arı ürünüdür. Kovandan toplandığında balmumu ile karışık haldedir ve balmumunu vücut sindiremediği için ham propolisin mutlaka özütlenerek tüketilmesi gerekir. Bu özütleme işlemi sırasında ham propolisteki balmumu…

Çocuk ve yetişkin beslenmesinde arı sütünün önemi

Arı sütü, arıların kendi vücutlarından salgıladıkları çok değerli bir arı ürünüdür. Arılar tarafından kovanda yavru arıları ve kraliçe arıyı beslemek için kullanılır. Kovandaki işçi arılar yalnızca 45 gün yaşarken, hayatı boyunca arı sütü ile beslenen kraliçe arı 5-7 yıl arası yaşar. Diğer arılardan 2 kat daha fazla gelişir ve her gün kovana 2000 yumurta bırakarak…

Gerçek bal ile sahte balı nasıl anlarız, farkları neler?

Bu yazımda size gerçek bal ile sahte balı ayırt etmenin püf noktalarından bahsedeceğim. En doğal haliyle bal  Bal, kovandan alındığı hali ile antibakteriyel olan ve doğrudan tüketilebilen, bozulmayan doğal bir gıdadır. Bal, kovandan elde edildikten kısa bir süre sonra doğal olarak katılaşabilir yani kristalleşebilir. Halk arasında bu durum balın katılaşması, donması ya da şekerlenmesi olarak…

Polenin Kas Gelişimi Üzerine Etkisi

2014 yılında Clermont-Ferrand Üniversitesi’nde yapılan bilimsel bir çalışmada, yetersiz besin alımından kaynaklı kas kaybı yaşayanların, düzenli olarak polen tüketmelerinin, kas gelişimi üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılanların beslenme düzenlerine 3 hafta boyunca, %5 ve %10 oranında polen eklenmiş ve etkileri gözlemlenmiştir. Çalışmada, katılımcıların başlangıçtaki ve 3 hafta sonundaki kas kütlesi değerleri karşılaştırılmış ve çalışmanın sonucunda düzenli…

Kırmızı Ginsengin Menopoz Semptomları ve Kalp Sağlığı Üzerine Etkisi

2012 yılında Yonsei Üniversitesi’nde yapılan çift kör randomize kontrollü bilimsel bir çalışmada, kırmızı ginseng tüketiminin menopoz semptomları ve kardiyovasküler risk faktörleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışmaya 45-60 yaş arasındaki 72 kadın katılmıştır. Katılımcılar, deney ve kontrol olarak 2 gruba ayrılmıştır. Deney grubuna günde 60 mg ginsenosit içeriğine sahip 3 g kırmızı ginseng verilmiş, kontrol grubu ise…

Sıfır kalori: Propolis

Propolisin, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünü olduğunu biliyor muydunuz? Propolis arılar tarafından kovandaki mikropları yok etmek ve sterilizasyonu sağlamak için kullanılır. Arılar petek gözlerini önce propolis ile kaplar sonra ana arı petek gözüne yumurtasını bırakır. Bu sayede yumurtanın sağlıklı bir şekilde gelişmesi…

El Hijyeni için Propolisli Kolonya

Propolis, doğada bilinen en güçlü antioksidandır. Çünkü içeriğinde doğal olarak fenolik ve flavonoid bileşenler bulunmaktadır. Özellikle bu salgın döneminde propolisi tüketmenin yanında, cilt yüzeyine de uygulamak oldukça faydalı olacaktır. El hijyeni için çeşitli el dezenfektanları ve kolonyalar kullanıyoruz, bu durum ciltte kuruma, tahriş ve egzama gibi problemlere sebep olabiliyor. Bu nedenle, doğal antiviral ve antibakteriyel…

Anadolu Propolisinin Antioksidan Kapasitesi ve Fenolik Profili

2019 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, Türkiye’nin çeşitli coğrafi bölgelerinden toplanan 11 farklı propolis örneğinin, antioksidan kapasiteleri in vitro koşullarda değerlendirilmiştir. Çalışmada tüm propolis örnekleri ekstrakte edilerek, toplam fenolik ve flavonoid profillerine bakılmıştır. Çalışmanın sonucunda, tüm örneklerin yüksek oranda fenolik ve flavonoid içerdiği bulunmuş ve bu sayede yüksek antioksidan etkiye sahip oldukları tespit…

Cildinizi dışardan beslerken içerden beslemeyi de ihmal etmeyin!

Yeterli ve dengeli beslenme vücudumuzdaki organ ve sistemlerin çalışması açısından oldukça önemlidir. Kronik hastalıklar başta olmak üzere birçok sağlık sorunu yetersiz ve sağlıksız beslenme ile ilişkilendirilir. Vücuda yeterli besin alınmadığı taktirde bağışıklık sistemi zayıflar ve dışarıdan gelecek olan birçok virüs ve bakteriye karşı savunma sistemi güçlü bir tepki gösteremez. Bu nedenle doğru beslenme, sağlıklı ve…