Arı Zehri

Arı zehri; kovandaki işçi arılar (Apis mellifera) tarafından kendilerini tehlikelere karşı korumak için üretilen ve vücutlarında depolanan bir bileşimdir. Ergin bir arı ortalama olarak toplamda 0.15 ve 0.3 miligram arasında bu doğal bileşimi üretebilmektedir.

Arı zehri,

  •       melittin, apamin ve adolapin peptidleri,
  •       fosfolipaz ve hiyalüronidaz enzimleri,
  •       dopamin ve norepinefrin adlı amino asitleri içermektedir.

Bu enzimler sayesinde, kan dolaşımını artırarak kolajen ve elastin üretimini uyarır. Artan kolajen ve elastin cildi dolgunlaştırarak, renk tonunu düzenler, pürüzsüz görünmesini sağlar. İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltır. Ciltte doğal bir botoks etkisi yaratır.

 

Bilimsel Yayınlarda Arı Zehrinin Kırışıklık Üzerine Etkisi

2015 yılında Kore’de Kyung Hee Üniversitesi Biyoteknoloji Merkezi’nde yürütülen bilimsel çalışmada, güneş ışınları ve doğal yaşlanma sürecine bağlı oluşmuş yüz kırışıklıkları üzerinde arı zehrinin etkisi incelenmiştir. 30-49 yaş aralığında 22 kadın ile takip edilen çalışmada; 10 katılımcının hafif; 12 katılımcının ise orta şiddette yüz kırışıklığı mevcuttur. Katılımcılar 12 hafta boyunca günde 2 kez olmak üzere %0.006 konsantrasyonundaki arı zehri yüz serumunu kullanmışlardır. Çalışma sonuçlarına göre; arı zehri serum tedavisi uygulamasının kırışıklık alanını, sayısını ve ortalama kırışıklık derinliğini azaltarak klinik olarak yüz kırışıklıklarını iyileştirdiği saptanmıştır. Araştırmacılar, arı zehrinin cilt bakımı ürünlerinde kırışıklık karşıtı ajan olarak kullanımının güvenli ve etkili olabileceğini bildirmişlerdir.

Cilt kırışıklıklarını önlemek ve ciltte oluşan kırışıklıkları en aza indirmek için arı zehri içeren serum ve krem ürünlerini düzenli olarak cildinize uygulamanızı öneririm.

Kaynaklar:

  1. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, “Arı ürünleri ve kullanım alanları,” Türkiye II. Teknik Arıcılık Kongresi, Ankara, Türkiye, 1995, ss. 185-195.
  2. İ. Tekeoğlu, S. Kaleli ve M. Akdoğan, “Apiterapi ve arı zehiri akupunktur,” Ankara Akupunktur ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi, c. 4, s. 2, ss. 30-36.
  3. Kim, Haejoong, Soo-Yeon Park, and Gihyun Lee. “Potential therapeutic applications of bee venom on skin disease and its mechanisms: A literature review.” Toxins 11.7 (2019): 374.
  4. Han, Sang Mi, et al. “The beneficial effects of honeybee-venom serum on facial wrinkles in humans.” Clinical interventions in aging 10 (2015): 1587.