Ramazan ayı, beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir dönemdir. Uzmanlar tarafından yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak önerilmektedir. Sağlıklı bir ramazan ayı geçirmek için öneriler ise şöyle özetlenebilir;

 

SAHURDA NASIL BESLENELİM?

Beslenme uzmanları tarafından sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, yulaf, tam tahıllı ekmekler, polen, arı ekmeği, meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı önerilmektedir. Gün içerisinde uzun açlık nedeniyle zorlanan bireylerin, lif ve protein içeriği yüksek gıdaları tüketerek daha uzun süre tok kalmayı sağlaması mümkündür. Literatürde tek tam gıda olarak bilinen polen; A, C, E, D, K ve B grubu vitaminler, amino asitler, yağlar, lifler, karbonhidratlar, proteinler, polifenoller, fenolik ve flavonoid bileşenler, çinko, selenyum, magnezyum, kalsiyum, demir gibi önemli mineraller ve gerekli tüm elzem besin öğelerini içeriğinde doğal olarak bulundurur. Sahurda 2-4 tatlı kaşığı polen tüketerek, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna, yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına ve uzun süre tok kalmaya katkıda bulunabilir, daha uzun süre tok kalabilirsiniz. Yapılan araştırmalar polenin yaklaşık %30 oranında protein içeriğine sahip olduğunu belirtmektedir.

 

İFTARDA NASIL BESLENELİM?

İftarda, kan şekeri düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğabilmekte, bu durum ise hızlı bir şekilde ve ihtiyacımızdan fazla miktarda besin tüketimine neden olabilmekte.. Buna karşılık, orucumuzu açtıktan sonra 1 büyük bardak su, ardından bir kase çorba, ardından bir 10-15 dakika ara vermek öneriliyor. Ardından ana yemeğe devam edilmesi ve ana öğünle birlikte mutlaka salata/sebze tüketilmesi de önem kazanıyor. Ramazan pidesi ise kontrollü tüketilmesi gereken gıdaların arasında yer alıyor.

 

İFTAR SAHUR ARASI NASIL BESLENELİM?

İftardan sonra, gün içerisinde düşük seyreden kan şekerinin bir anda artışı ile yaşanabilecek yorgunluk, halsizlik ve uyku halinin önüne geçmek için ana yemekte aşırıya kaçılmamalıdır. Ham bal, ramazan ayında tatlı ihtiyacını doğal yollarla karşılamak isteyenlere doğal bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Ham bal, içeriğinde polenleri de doğal olarak barındırdığından tüm besleyici içeriği korunmuş halde sahur sofralarında da yer alabilir, özellikle şerbetli tatlı gibi ağır tatlılar yerine ham bal ve ham bal içeren tariflerle iftar sonrası tatlı ihtiyacınızı bastırabilir, daha sağlıklı bir ramazan ayı geçirebilirsiniz.

 

Ramazan ayında iftar sonrası mide ve bağırsak problemleri yaşanabilmektedir. Buna karşılık; günde ortalama en az 2-2,5 litre su içmeye, sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, sade maden suyu, kefir vb. tüketmeye de özen gösterilmelidir. Ayrıca, arı ekmeği de doğal probiyotik bir gıda olması nedeniyle iftar sonrası ara öğünde tercih edilebilecek sağlıklı bir seçenektir. Arı ekmeğinin sağlıklı bir mikrobiyotayı ve mide-bağırsak sağlığını desteklediği bilimsel çalışmalarda belirtilmiştir.

 

Oluşabilecek vitamin-mineral eksikliklerine bağlı olarak bağışıklık sistemini desteklemek üzere Anadolu arı ürünlerinden faydalanılabilir. Ramazan ayında bağışıklık sistemini desteklemek ve hastalıklardan korunmak için en az %10 oranında saf Anadolu propolisi içeren bir özütten yetişkinlerin günde en az 20 damla tüketmesi önerilmektedir.

 

Hayırlı Ramazanlar J