Propolis cilt sağlığı üzerine 5 önemli etkisi

Propolis içerdiği amino asitler, yağ asitleri, vitaminler, mineraller fenolik ve flavonoid bileşenler sayesinde insan sağlığını destekleyici etkiler gösteren doğal bir arı ürünüdür. Anadolu coğrafyasından elde edilen propolis, yüksek kalite ve besin içeriğine sahiptir. Anadolu propolisi içeriğinde en az 15 farklı fenolik ve flavonoid bileşen bulundurur. Bu bileşenler; kafeik asit fenetil ester (kafe), kafeik asit, kuersetin, galangin, klorojenik asit, rutin, hidroksitirosol, kumarik asit, apigenin, krisin, hesperetin, ramnetin, luteolin, resveratrol ve pinosembrin’dir. Anadolu propolisi, bu değerli bileşenlerle yüksek antioksidan etki gösterir. Bu özelliği propolisi, değerli bir besin desteği ve cilt için faydalı bir ürün yapar.

Cildimiz zararlı mikroorganizmalar ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan bir bariyerdir. Beslenme tarzı, stres, uyku düzensizliği, sigara ve alkol tüketimi, hava kirliliği, kimyasal içeren kozmetik ürünler ve zararlı güneş ışınlarına uzun süre maruz kalma gibi durumlar cilt bariyerimize zarar verir. Kozmetik ürünlerinde kullanılan diğer zararlı kimyasallar ciltte alerjik reaksiyonlar ve uzun süreli kullanımında ciddi sağlık sorularına sebep oluyor. Bilimsel çalışmalar, doğal bir arı ürünü olan propolisin cilt bariyerini güçlendirdiğini ve temizliğini sağladığını göstermektedir. Rutin cilt bakımına dahil edilebilecek bu doğal ürün hem cildinizi besler hem de sağlığını destekler. Peki propolisin cilt sağlığı üzerindeki 5 önemli faydası nedir?

  • Yürütülen bilimsel çalışmalar propolisin sivilce, akne ve uçuk gibi cilt problemlerinde faydalı olduğunu gösteriyor.
  • Ciltte görülen iltihap, yanık, ağrılı yaralar, bakteriyel ve viral enfeksiyonlarda iyileşme sürecini hızlandıran doğal bir ürün olduğu bildiriliyor.
  • Güneş ışınlarına uzun süre maruz kaldığımızda, ciltte serbest radikal üretimi ve buna bağlı olarak hücre hasarı da artar. Yürütülen araştırmalarda, propolisin serbest radikalleri temizleyici etki gösterdiği ve cildi zararlı güneş ışınlarına bağlı görülen hasardan koruduğu görülmüştür.
  • Propolis cilt problemlerinde iyileşme sürecine destek olarak kullanılabilecek doğal bir üründür. Dokularda görülen hücre hasarını önemli ölçüde azaltarak yara iyileşmesine ve kolajen üretimini destekleyerek doku onarımına yardımcı olur.
  • Yaz aylarında sık görülen sinek ve böcek ısırıklarında kızarıklık, yanma, kaşıntı, yoğun ağrı ve sıcaklık artışı görülmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalara göre; propolis, yara bölgesi üzerine uygulandığında antioksidan, antiviral ve ağrı kesici etki göstermektedir.

Bilimsel Çalışmalarda Cilt Sağlığı ve Propolis

  • 2020 yılında Kore’de Yonsei Üniversitesi’nde yapılan bilimsel çalışmada, propolis desteğinin güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına bağlı olarak yaşanan cilt yaşlanması üzerine etkisi incelenmiştir. İnsan cilt hücreleri üzerinde yürütülen bu çalışmada, cilt hücrelerine 10 gün boyunca günde bir kez ultraviyole ışın ve propolis verilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde, propolisin cilt dokusunda kolajen yıkımını engelleyen enzimin üzerinde direkt etki sağladığı ve kolajen yıkımının önüne geçerek cilt yaşlanmasının önlenmesine destek olduğu görülmüştür.
  • 2013 yılında Malta Medikal Dergisi’nde yayınlanan vaka raporunda sinek ısırıkları sonrası görülen ve hastanın mikrop kapmış yarası üzerine doğrudan propolis uygulamasının etkisi değerlendirilmiştir. Raporda 25 yaşındaki kadın hastanın cildine %50 propolis içeren krem uygulanmıştır. Propolis uygulamasının 2 ve 3. saatlerinde ısırık bölgeleri incelendiğinde kalıcı kaşıntı hissinin azaldığı ve sivrisinek ısırığından etkilenen derideki iltihabın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olduğu bildirilmiştir. Yaz aylarında bağışıklık desteği olarak kullandığınız propolis damla aynı zamanda böcek ısırıklarına karşı direkt ısırık bölgelerine cilt üzerinden de kullanılabilir.
  • 2021 yılında Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde yürütülen randomize kontrollü bilimsel araştırmada, Anadolu propolisi damla uygulamasının kıl dönmesi (Sacrococcygeal Pilonidal Sinus) hastalığı üzerindeki yara iyileştirici etkisi incelenmiştir. Çalışmaya katılan 33 hasta; deney ve kontrol grubu olarak 2 gruba ayrılmıştır. Yapılan cerrahi operasyon sonrasında 7, 14 ve 28. günlerde tüm hastaların yara bölgelerinin iyileşme durumu takip edilmiştir. Çalışma sonucunda Anadolu propolisi damlası uygulanan deney grubundaki hastaların yara iyileşmesinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmüştür. Anadolu propolisinin antibakteriyel, antioksidan ve antienflamatuvar aktivitesinden, kıl dönmesi hastalarının tedavisinde yara iyileşmesini hızlandırma amaçlı faydalanılabileceği bildirilmiştir.

Kaynaklar:

Kubat, M., Karabulut, Z., & Şengül, S. (2021). Effect of propolis on wound healing in sacrococcygeal pilonidal disease: A randomized controlled clinical trial. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, 34.
Kim, Da Hyun, et al. “Propolis Suppresses UV-Induced Photoaging in Human Skin through Directly Targeting Phosphoinositide 3-Kinase.” Nutrients 12.12 (2020): 3790.
Muscat, Michelle. “Use of Propolis chemical and Asian tiger mosquito bites: case report and review.” (2013).