Doğal Vitamin-Mineral-Protein Deposu: Polen
Polen, literatürde Dünya’da bilinen “Tek Tam Gıda” olarak geçer ve bir canlının yaşayabilmesi için gerekli olan tüm besin öğelerini içeriğinde doğal olarak bulundurur. Bal arıları çiçeklerden nektar toplarken çiçeklerin üreme aracı olan erkek üreme taneciklerini yani polenleri de toplarlar. Getirdikleri nektar ve polenleri kovanda ayrı petek gözlerine depolayan arılar, bunları daha sonra, hem işçi arıların hem de yavru arıların beslenmesinde kullanırlar. Polen yaklaşık %30 oranında protein içerir. Ayrıca içeriğinde A, C, E, D, K ve B grubu vitaminler, yağ asitleri, lifler, karbonhidratlar, polifenoller, fenolik ve flavonoid bileşenler, çinko, selenyum, magnezyum, kalsiyum, demir gibi önemli mineraller doğal olarak bulunur.
Polenin Faydaları
Polen içeriğinde bulunan değerli vitamin ve mineraller sayesinde; çocukların normal bilişsel gelişimine, yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna, saçın, tırnakların ve cildin korunmasına katkıda bulunur.
Polenin Bağışıklık Sistemi Üzerine Etkisi
2020 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde yapılan bilimsel çalışmada, Anadolu Arı Poleninin koronavirüs (SARS-CoV-2) enfeksiyonu gelişimine sebep olan mekanizmalar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Moleküler yerleştirme modellemesi ile yürütülen çalışmada, Anadolu Arı Poleninde bulunan flavonoidlerin virüsün insan vücudundaki ACE II reseptörüne bağlanma potansiyeli üzerindeki etkisi incelenmiştir. Analiz sonuçlarında, kateşinin en yüksek baskılama potansiyeli olan polen flavonoidi olduğu belirtilmiştir. Ardından sırasıyla pinosembrin, krisin ve kafeik asit fenetil ester gelmektedir. Sonuç olarak, Anadolu Arı Polenindeki yüksek flavonoidlerin virüs-reseptör kompleksi ile etkileşime girme potansiyeli olduğu ve bu doğal ürünün COVID-19 tedavisine destek olarak yüksek potansiyele sahip olduğu belirtilmiştir.
Nasıl Tüketilmeli?
Anadolu polenini çocukların günde 1-2 tatlı kaşığı; yetişkinlerin ise 2-4 tatlı kaşığı kadar doğrudan çiğneyerek ya da süt, meyve suyu veya yoğurt ile karıştırarak tüketmesi önerilmektedir.
Doğal Probiyotik: Arı Ekmeği
Arı ekmeği, bir diğer adıyla perga, polenin dış zarının arının kendi enzimleriyle sindirilip bütün besin içeriğinin açığa çıktığı tamamen doğal bir arı ürünüdür. Enzimlerle polenin dış zarının parçalanması bir fermantasyon işlemi olup bu fermantasyonda Lactobacillus ve Bacillus bakterileri gelişmektedir. Bu yararlı bakterileri içeriğinde doğal olarak bulunduran arı ekmeği, doğal bir probiyotik gıda olma özelliğine sahiptir. Arı ekmeği yaklaşık %35 oranında protein içerir. Ayrıca içeriğinde A, C, E, D, K ve B grubu vitaminler, yağ asitleri, lifler, karbonhidratlar, polifenoller, fenolik ve flavonoid bileşenler, çinko, selenyum, magnezyum, kalsiyum, demir gibi önemli mineraller doğal olarak bulunur.
Arı Ekmeğinin Faydaları
Bilimsel araştırmalar; arı ekmeğinin içeriğindeki probiyotik bakteriler ve antioksidanlarla ilişkili olarak standart medikal tedaviye ek olarak sindirim, bağışıklık sistemi, kolesterol ile kan basıncı seviyeleri ve karaciğer fonksiyonları üzerine düzenleyici etkilerinin olabileceğini göstermektedir.
Anadolu Arı Ekmeğinin Antioksidan Özelliği
2021 yılında Türkiye’de yapılan bilimsel çalışmada, Anadolu arı ekmeğinin besin bileşimi ve antioksidan özelliği değerlendirilmiştir. Arı ekmeğinin biyoyararlanımı, toplam antioksidan kapasitesi, fenolik ve flavonoid içeriği değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonuçları literatürde araştırmalarıyla karşılaştırılmıştır. Anadolu arı ekmeğinin özellikle karbonhidrat, demir ve çinko açısından zengin besin değerine ve yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Nasıl Tüketilmeli?
Anadolu arı ekmeğini çocukların günde 1/2-1 tatlı kaşığı; yetişkinlerin ise 1-2 tatlı kaşığı kadar doğrudan çiğneyerek ya da süt, meyve suyu veya yoğurt ile karıştırarak tüketmesi önerilmektedir.
Kaynaklar:
- GÜLER, Halil İbrahim, and K. A. R. A. Yakup. “Targeting CoV-2 Spike RBD: ACE-II complex with phenolic compounds from Cistus (Cistus L.) Bee Pollen for COVID-19 treatment by Molecular Docking Study.” Apiterapi ve Doğa Dergisi 3.1: 10-23.
- Mohammad, Salma Malihah, Nor-Khaizura Mahmud-Ab-Rashid, and Norhasnida Zawawi. “Stingless Bee-Collected Pollen (Bee Bread): Chemical and Microbiology Properties and Health Benefits.” Molecules 26.4 (2021): 957.
- Beykaya, M., Tanuğur Samancı, A., Samancı, T., Önder, E., Uzun, E. & Tosun, F. (2021). Investigation of Nutritional and Antioxidant Properties of Anatolian Bee Bread. Journal of Apicultural Science,0(0) -.