Okul dönemi, çocukların öğrenmeyi ve büyümeyi sürdürdüğü önemli bir zaman dilimidir. Ancak aynı zamanda enfeksiyonların hızla yayıldığı bir dönemdir. Çocuklarınızı enfeksiyonlardan korumanın ve bağışıklık sistemlerini desteklemenin yollarını arıyorsanız, 5 etkili önerim var:

 

  1. Elleri Sık Sık Yıkama Alışkanlığı: Eller, mikropların yayılmasının en yaygın yoludur. Çocuklara ellerini düzenli olarak ve en az 20 saniye boyunca yıkamayı öğretin.
  2. Sosyal Mesafe Kavramına Dikkat: Çocuklarınıza diğer insanlarla belirli bir mesafeyi korumanın önemini öğretin.
  3. Sağlıklı Beslenme: Çocuklarınızın meyve, sebze, yoğurt gibi bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekleri düzenli olarak tüketmesi için onlara özel tabaklar hazırlayın. Güçlü bir bağışıklık, vitamin, mineraller bakımından zengin sağlıklı bir beslenme düzeninden geçer.
  4. Yeterli Uyku: Çocuklarınızın düzenli ve yeterli uyku almalarını sağlayın. Uykusunu alamayan çocuklar daha sık hastalanmaya meyillidir.
  1. Doğal Bağışıklık Takviyeleri: Bağışıklık sistemini güçlendirmenin doğal yollarından biri, doğru vitamin ve mineralleri içeren besinleri tüketmektir. C vitamini, birçok insanın bağışıklık sistemini desteklemek için etkili olduğunu bildiği bir vitamindir. Portakal, limon, kivi, brokoli gibi meyve ve sebzelerde bulunur. C vitamini, enfeksiyonlara karşı savaşan bağışıklık hücrelerinin aktivitesini artırabilir. Çinko, bağışıklık sistemi için kritik öneme sahip bir mineraldir. Çinko eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Fındık, yağlı tohumlar, et ve süt ürünleri gibi besinlerde bol miktarda bulunur. D vitamini, bağışıklık sistemi hücrelerinin işlevini destekler. Güneş ışığına maruz kalmak, vücudun D vitamini üretmesini teşvik eder. Güneş ışınlarının daha dar bir açıyla ulaştığı sonbahar ve kış aylarında D vitamini takviyelerine ihtiyaç duyulabilir.

 

Propolisin Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Üzerine Olumlu Etkisi

 

Propolis, bitkilerin yaprakları, sapları ve tomurcuklarından toplanır ve arıların kendi enzimleri ile birleştirilerek üretilir. Arılar, kovandaki yapısını korumak ve dış etkenlere karşı savunmak için doğal bir reçine olan propolisi kullanır. Propolis, içerdiği fenolik ve flavonoid bileşenler sayesinde antibakteriyel, antiviral ve antioksidan özellikler taşır. Bu özellikler, propolisi doğal bir bağışıklık sistemi desteği haline getirir. 2020’de gerçekleşen çift kör randomize kontrollü bilimsel bir çalışma, propolisin üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı potansiyel etkisini gösterdi. Çalışmaya 5-12 yaş arası 50 çocuk bakteriyel enfeksiyona, 54 çocuk viral enfeksiyona yakalanmış 104 çocuk katıldı. Katılımcılar; antibiyotik tedavisi alan bakteriyel enfeksiyon geçiren çocuklar, antibiyotik tedavisi ile birlikte arı ürünleri takviyesi alan bakteriyel enfeksiyon geçiren çocuklar, plasebo (etkisiz madde) alan viral enfeksiyon geçiren çocuklar ve arı ürünleri takviyesi alan viral enfeksiyon geçiren çocuklar olmak üzere dört gruba ayrıldı. 2 ve 4. gruplarda yer alan çocuklara 10 gün boyunca günde bir kez %96.7 ham bal, %3 arı sütü ve %0.03 propolis içeren karışım takviye edildi. Sonuçlar, Kanada Akut Solunum Yolu Hastalıkları ve Grip Ölçeği (CARIFS) ile değerlendirildi. Propolis takviyesi alan çocuklar, sadece antibiyotik tedavisi alan gruba göre 2. ve 4. günlerde CARIFS skorlarında anlamlı düşüş gösterdi. Bu çalışmanın verileri, propolis takviyesinin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtiyor!

 

Kaynak: Seçilmiş, Y., & Silici, S. (2020). Bee product efficacy in children with upper respiratory tract infections. The Turkish journal of pediatrics, 62(4), 634–640. https://doi.org/10.24953/turkjped.2020.04.013