Antioksidanlar, sağlıklı beslenmenin yanı sıra takviye olarak alınması gereken doğal biyoaktif maddelerdir. Anadolu propolisi ise nardan 80 kat daha fazla antioksidan içeriği sayesinde, antioksidanları vücudumuza almanın en kolay yollarından biridir. Bu blog yazısında, arı mucizesi olarak da bilinen propolisten ve propolisin nasıl kullanılacağından bahsedeceğiz!
Arı Mucizesi Propolis Nedir Nasıl Kullanılır?
Propolis arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı tamamen doğal bir arı ürünüdür. Arılar, propolisi kovanlarını sterilize etmek amacıyla kullanırlar. Pro ön, polis şehir anlamına gelmektedir. Propolis ise “şehrin koruyucusu” anlamında kullanılmaktadır. Yani arıların, şehri olan kovanın koruyucusu olarak bilinen madde, propolistir.
Propolis, ham haliyle reçine ile karışık, yapışkan bir madde olduğundan kovanda sterilizasyonun yanında, çatlakların kapatılması ve soğuk günlerde kovan iç sıcaklığının korunması vb. pek çok amaçla kullanılmaktadır.
Arı mucizesi propolis özellikle bağışıklık sistemini desteklemek amacıyla hem çocuk hem de yetişkinler tarafından tüketilmelidir. Propolis özütü, su, süt, meyve suyu, bal, pekmez, yoğurt gibi gıdalarla birlikte tüketilebilir. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak amacıyla yetişkinlerin her gün 20 damla, çocukların ise her gün 10 damla kadar Anadolu propolisi tüketmesi önerilir. Antioksidan, fenolik ve flavonoid miktarı standardize edilmiş, kovandan sofraya prensibiyle kalitesi her aşamada denetlenmiş, sözleşmeli arıcılık modeli ile üretilmiş, ISO, GMP, BRC gibi kalite sertifikaları ile sertifikalandırılmış tesislerde üretilen ve en az %10 oranında Anadolu propolisi ekstraktı içeren bir özütü tercih etmekte fayda vardır.
Arı Mucizesi Propolisin Faydaları
Propolisi arılar için bu kadar değerli yapan özellikler, şüphesiz ki insanlar için de bir o kadar faydalıdır. Propolisin içeriğinde biyololojik aktivite gösteren maddeler fenolik ve flavonoidler yani polifenoller olarak isimlendirilir. Propolise özgü polifenoller sayesinde propolis, antioksidan, antiviral, antibakteriyel, antifungal, antiseptik özellikler taşır.
Bilimsel çalışmalarda, balmumu ile karışık halde bulunan ham propolisten insan vücudunun faydalanamadığı, bu nedenle de özütlenerek balmumundan ayrıştırılması gerekliliği belirtilmiştir. Ham propolis özütlendiğinde insan vücudundaki biyoyararlanımı %2’den %90’lara kadar artmaktadır. Bu nedenle propolisin mutlaka etanol, glikol, gliserol gibi bir ekstraksiyon çözücüsü ile özütlenerek sıvı yani damla hale getirilmesi gerekir.
Propolis özütünün antioksidan içeriği, elde edildiği coğrafyaya, ekstraksiyon metoduna ve arıların gezdiği çiçeklerin çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Anadolu coğrafyası, 12.000 endemik türe sahiptir ve bu sayı, Avrupa’nın tamamındaki bitki çeşitliliğinin yaklaşık 3 katına eşittir. Dolayısıyla hem iklim koşulları hem de bitki çeşitliliği bakımından Anadolu coğrafyası eşsiz bir bölgedir. Bu bölgeden elde edilen propolis de en değerli propolistir.
Anadolu coğrafyasından elde edilen Anadolu propolisi ekstraktının en az 15 farklı fenolik ve flavonoid çeşitliliğine sahip olduğu bilinmektedir. Anadolu propolisi özütü, kafeik asit fenetil ester, galangin, resveratrol, kuersetin ve kafeik asit başta olmak üzere pek çok değerli polifenolleri içerir.