Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip doğal bir arı ürünüdür. Arılar tarafından kovandaki sterilizasyonu sağlamak için kullanılır. Propolis; antioksidan, antibakteriyel, antifungal, antiviral, antienflamatuvar ve antialerjik etkilere sahiptir. Ayrıca Anadolu Propolisi içeriğindeki birçok fenolik ve flavonoid bileşenlerle bağışıklığı desteklemektedir. Özellikle mevsim geçişlerinde, hastalıklara yakalanmamak veya yakalanıldığı takdirde hafif atlatmak için düzenli propolis kullanımı önemlidir. Mevsim geçişlerinde, çocuklarda en sık rastlanan sorunlar arasında öksürük, boğaz ağrısı, boğaz kaşıntısı ve burun akıntısı gibi şikayetler bulunmaktadır. Bu gibi şikayetlerin azalması için bağışıklık sisteminin güçlü tutulması şarttır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek, doğru gıda takviyelerini kullanmak gerekmektedir. İçeriğinde bulunan fenolik ve flanoid bileşenler sayesinde yüksek antioksidan içeriğine sahip doğal bir gıda olan propolisi mutlaka beslenme planına eklenmelidir.  Propolisin faydaları yapılan birçok bilimsel çalışmayla kanıtlanmıştır. Bu bilimsel yayınlara göre; propolis vücutta B ve T lenfositlerini aktive ederek bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur ve antikor üretimini arttırıp, mevsim geçişlerinde çocukların hastalıklara yakalanma sıklığını azaltır. Mevsim geçişlerinde rastlanan grip, farenjit ve soğuk algınlığının tedavisinde sürekli olarak antibiyotik kullanmak, vücudun direncini azaltıp, savunma mekanizmasını düşürmektedir. Bu tip hastalıklarda yüksek biyolojik aktiviteye sahip arı ürünlerinin bağışıklığı desteklediği birçok çalışmada ortaya konmuştur.

Anti-Alerjik Etkisiyle Propolis

Mevsim geçişlerinde sıklıkla rastlanılan alerjik rinit, halk arasında saman nezlesi olarak bilinmektedir. Alerjik rinitli hastalarda burun mukozası iltihaplanır ve buna bağlı olarak burun ve gözlerde kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı, boğaz kaşıntısı gibi şikâyetler görülür.

2019 yılında Airlangga Üniversitesi’nde yapılan çift kör randomize kontrollü bilimsel çalışmada, alerjik rinitli hastalarda propolis kullanımının etkisi incelenmiştir. Çalışmaya 10’ar kişiden oluşan 2 hasta grubu katılmıştır. İlk gruptaki alerjik rinitli hastalar standart tedaviye ek olarak propolis desteği verilmiştir. İkinci gruptaki hastalar yalnızca standart tedavi uygulanmıştır. Araştırmacılar 14 gün süren çalışmanın sonucunda, alerjik rinitin standart tedavisine ek olarak verilen propolis desteğinin burun mukozasının iyileşmesinde etkili olduğunu bildirmişlerdir.

Propolis, mevsim geçişlerinde anti-alerjik bir destek olarak kullanılabilir.

Mevsim geçişlerinde anti- alerjik bir destek ve güçlü bir bağışıklık için en az %20 özüt içeren saf Anadolu propolisinden yetişkinler günde en az 20 damla, çocuklar ise günde en az 10 damla tüketmelidir. Hastalık durumlarında damla sayısı 4 katına çıkarılmalıdır.

Kaynak: Ibnu, Yunis Sucipta, Dwi Reno Pawarti, and Mansyur Siddiq Wiyadi. “”Efektivitas terapi komplementer propolis telaah terhadap SGHT dan IL-33 sekret hidung penderita rinitis alergi.”” Oto Rhino Laryngologica Indonesiana 49.1 (2019): 57-66.”