Vücutta çeşitli organ ve sistemlerin çalışması sonucu hücresel atıklar açığa çıkar. Bu atıkların zarar vermemesi için vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Detoks ise, bu zararlı atıkların vücuda zarar vermeden uzaklaştırılması işlemidir. Karaciğer ise, vücudumuzda detoksifikasyon işleminin gerçekleştiği merkezdir. Suda çözünemeyen ve bu sebeple vücutta birikme eğilimi göstererek toksik etki yaratan zararlı bileşenler, karaciğerde gerçekleşen çeşitli biyokimyasal tepkimelerle suda çözünür hale getirilir. Böylelikle, vücuttan zararsız bir şekilde uzaklaştırmaları mümkün olur.

 

Peki Karaciğerin Detoks Yeteneğini Arttırmak İçin Biz Neler Yapabiliriz?

 

Karaciğerin detoks yeteneğini arttırmak için, ilk yapacağımız şey karaciğer sağlığımızı korumak ve desteklemek!

 

Vücuttaki biyokimyasal süreçler sonucunda oluşan ve sağlıklı hücrelere saldırma özelliği taşıyan serbest radikallerin oluşturacağı hasarı engellemek için antioksidanlardan zengin beslenin.

 

  1. Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Taze sebze ve meyvelerden zengin beslenmeye özen gösterin. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kırmızı-mor renkli meyveler, yüksek miktarda antioksidan içeriğine sahiptir.
  2. Bol su tüketin. Sağlıklı bir vücut için günlük 30-40 ml/kg sıvı tüketimi önerilmektedir.
  3. Çay ve kahve tüketiminizi azaltın. Yüksek miktarda kafein alımı, vücuttan fazla su atılımına sebep olur.
  4. Kırmızı et yerine daha sıklıkla beyaz et tercih edin. Haftada en az 2 gün balık tüketmeye özen gösterin.
  5. Sigara ve alkolden uzak durun.
  6. Doğal yollarla antioksidan alımınızı arttırın!

 

Toksinlerden Arınmak İçin Anadolu Arı Ürünlerini Keşfedin!

 

Arı ürünleri; doğal antioksidan kaynağıdır. Arı ürünlerinin sağlık, besleyici ve tıbbi değerleri bilinmekte ve sağlığa olan faydaları nedeniyle uzun yıllardır kullanılmaktadır. Arı ürünleri, antiviral, antibakteriyel, antiinflamatuar, antitümoral ve antioksidan aktiviteler gibi çeşitli biyolojik özelliklere sahiptir. Arı ürünlerinin bu faydalı etkileri, yapısında doğal olarak bulunan fenolik ve flavonoidler sayesindedir. Propolis, arı sütü, ham bal, polen ve arı ekmeği arasından en yüksek antioksidan özelliğe sahip arı ürününün ise propolis olduğu bilinmektedir. Anadolu propolisi, nardan 80 kat yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir!

Propolis ile karaciğer sağlığınızı destekleyerek vücudunuzun toksinlerden arındırılmasına doğal yollarla katkıda bulunun.

 

2021 yılında Kermanshah Üniversitesi’nde yapılan randomize klinik bir bilimsel çalışmada, propolisin alkolden bağımsız yağlı karaciğer hastalığı üzerinde etkileri incelenmiştir. 4 ay süren bu çalışmaya 54 kişi katılmış olup katılımcılar deney ve kontrol grubu olarak 2 gruba ayrılmıştır. Deney grubuna 4 ay boyunca her gün günde 2 kez 250 mg’lık propolis tablet verilmiştir. Kontrol grubu ise hiç propolis almamıştır. Karaciğer yağlanması (hepatik steatoz) ve karaciğer dokusunda gelişen hasarda (fibrozis) iyileşme durumu bir çeşit ultrasonografi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; alkolden bağımsız olarak yağlı karaciğer hastalığı olan bireylerde, propolisin karaciğer yağlanması ve karaciğer dokuda gelişen hasar üzerinde koruyucu etkileri olduğu ve vücuttaki iltihabın göstergesi olan CRP düzeylerini düşürdüğü görülmektedir. Propolis alan grupta karaciğer dokusunda gelişen hasarda anlamlı bir azalma söz konusuyken, propolis almayan grupta bu hasarın artmaya devam ettiği gözlenmiştir. Propolisin, karaciğer koruyucu etkileri sebebiyle takviye edilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

 

Kaynaklar:

  1. El-Seedi, H. R., Eid, N., Abd El-Wahed, A. A., Rateb, M. E., Afifi, H. S., Algethami, A. F., Zhao, C., Al Naggar, Y., Alsharif, S. M., Tahir, H. E., Xu, B., Wang, K., & Khalifa, S. A. M. (2022). Honey Bee Products: Preclinical and Clinical Studies of Their Anti-inflammatory and Immunomodulatory Properties. Frontiers in nutrition, 8, 761267. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.761267

2. Soleimani D, Rezaie M, Rajabzadeh F, et al. Protective effects of propolis on hepatic steatosis and fibrosis among patients with nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) evaluated by real-time two-dimensional shear wave elastography: A randomized clinical trial. Phytother Res. 2021;35(3):1669-1679. doi:10.1002/ptr.6937