Propolis içeriğinde bulunan fenolik ve flavonoid bileşenler sayesinde doğadaki en güçlü antioksidandır ve cilt hastalıklarının tedavisi için oldukça önemli doğal bir arı ürünüdür. Propolisin iltihap giderici (antienflamatuar) özelliğinin yanı sıra virüslere, bakterilere ve mantarlara karşı da koruyucu etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle propolis; mantar enfeksiyonlarında, sivilce tedavisinde, egzama ve sedef hastalığı gibi çoğu cilt problemlerinin tedavisinde kullanılmaktadır.

Egzama Nedir?

Egzama, genetik ve çevresel faktörler sonucu oluşan bir cilt hastalığıdır. Stres kaynaklı, alerjik, yağlı deri ve temas egzaması gibi etmenlerin sebep olduğu farklı egzama çeşitleri bulunmaktadır. Egzama, ciltte kuru, pullu yama tarzında lezyonlara sebep olur. Ciltte yoğun bir kaşıntı görülür bu da uykuyu güçleştirir, günlük yaşam aktivitelerini zorlaştırır yani bireylerin yaşam kalitesini düşürür.

 

Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin normalden daha hızlı çoğalması sonucunda oluşan ciltte ağrı ve kaşıntıyla beraber seyreden bir cilt hastalığıdır. Sedef hastalığı sırasında cilt üzerinde beyaz pullarla kaplı kırmızı lekeler oluşur. Cildin her yerinde görülebilen sedef hastalığı genellikle kafa derisinde, dirseklerde, dizde ve sırtta yaygındır.

Peki Bilimsel Yayınlar Ne Diyor?

2003 yılında, Süleyman Demirel Üniversitesi’nde, sedef hastalığında görülen lezyonların azalmasına yardımcı olacak bileşenlerin araştırıldığı çalışmada, hastalığın, artmış serbest radikaller (hücre atıkları) ve yetersiz antioksidan aktivite sonucu ortaya çıktığı belirtilmiştir. Çalışmanın sonucunda, antioksidan açısından zengin beslenmenin, medikal tedavilerin ve sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesinin, cilt seviyesinde sedef hastalığının neden olduğu oksidatif stres hasarını azaltmaya yardımcı olduğu belirtilmiştir.

2018 yılında Roma Üniversitesi’nde yapılan çift kör randomize kontrollü bilimsel çalışmada, propolis (%50) içeren krem uygulamasının sedef hastalarının ciltlerinde görülen lezyonlar üzerinde etkisi incelenmiştir. Çalışmaya katılan 22488 sedef hastası; kontrol ve deney grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Deney grubu 12 hafta boyunca ciltlerindeki lezyonları üzerine propolis içeren krem uygulaması desteği almıştır. Kontrol grubu ise krem uygulaması almamıştır. Çalışma sonucunda krem uygulaması alan hastaların %64,6’ünde cilt lezyonları neredeyse hiç kalmazken, kontrol grubunda herhangi bir değişim olmamıştır. Araştırmacılar, propolis içeren krem uygulanmasının sedef hastalarında görülen lezyonların iyileşmesinde etkili olduğunu belirtmişlerdir.

Cilt sağlığına destek için, günlük %20 özüt içeren saf Anadolu propolisinden yetişkinler günde en az 20 damla, çocuklar ise günde en az 10 damla tüketmelidir. Hastalık durumlarında damla sayısı 4 katına çıkarılmalıdır. Ayrıca propolis içerikli doğal kremlerin de cilt üzerine düzenli olarak uygulanmasını öneriyorum.

References:

1)Yildirim, M., et al. “The role of oxidants and antioxidants in psoriasis.” Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 17.1 (2003): 34-36

2)El-Gammal, Agharid, et al. “Is there a place for local natural treatment of psoriasis?” Open access Macedonian journal of medical sciences 6.5 (2018): 839.