Ham Bal Nedir?
Ham bal, besin değeri açısından en değerli baldır. Isıl işlem görmez (45 °C’den yüksek sıcaklıklarda pastörize edilmez) ve içerisindeki polenler tutulacak şekilde filtre edilmez. Böylece kovandan gelen ham bal, tüm besin değeri korunarak tüketime sunulur. Pastörize ballar ise 65-75 °C’ye kadar ısıl işlem görmüş ve filtre edilmiş ballardır. Yüksek sıcaklıklarda ısıl işleme maruz kaldığından dolayı içeriğindeki vitamin, mineral ve enzimlerin yapısı bozulur; filtre edildiğinde ise polenlerini yani besin içeriğinin önemli bir kısmını kaybeder. Bu işlemleri gören bal, insan vücudu için gereken faydaları göstermez.
Ham bal yüksek sıcaklıkta ısıl işlem görmediği için doğal olarak kristalleşebilir, Ham balın bu hali ile tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. “Benmari” yöntemi ile ısıtıldıktan sonra tekrar tüketilebilir. Bala gıda katkı maddeleri de dahil olmak üzere dışarıdan hiçbir madde katılamaz. Bal doğal bileşiminde bulunmayan organik ve/veya inorganik maddelerden ari olmalıdır. Arı ürünleri alanında sıklıkta sahtecilik yapılmaktadır. Her gıdada olduğu gibi ham balda da etiket okumak çok önemlidir. Etikette “Ham Bal” ifadesi mutlaka aranmalıdır. İzlenebilir bir şekilde üretim yapan, kontrollü koşullarda temiz bir çevrede üretimi gerçekleştirilen, analizleri gerçekleştirilmiş ve kalitesi onaylanmış ham ballar tercih edilmelidir.
Ham bal, doğanın sunduğu en saf besinlerden biridir. İşlevsel bir besindir yani sağlık açısından faydaları olan doğal bir besindir. Ham balın besin içeriği etkileyicidir; bilimsel çalışmalar 22 farklı amino asit, 27 mineral ve 5.000 civarında enzim bulundurduğunu göstermektedir. Ham balda başlıca bulunan mineraller arasında demir, çinko, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve selenyum bulunur. Başlıca vitaminleri ise B6 vitamini, tiamin, riboflavin, pantotenik asit ve niasindir.
Ham Balın 5 Önemli Faydası
🐝 Yüksek antioksidan özelliği ve zengin besin içeriği ile fiziksel performans ve bağışıklığı destekler.
🐝 Ham Bal, antienflamatuvar özelliği ile enfeksiyonların önlenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olur.
🐝 Antibakteriyel ve antiviral özelliği ile üst/alt solunum yolu enfeksiyonlarında görülen öksürük semptomlarını azaltır.
🐝 Yara ve yanık iyileşmesinde doğal bir destektir. Diyabetik yaralarda faydalarının görüldüğüne dair bilimsel çalışmalar mevcuttur.
🐝 Kemoterapi tedavisi sonucu oluşan ağız içi yaraların tedavisine destek olarak kullanılması önerilir.
References:
1.https://mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=34459&mevzuatTur=Teblig&mevzuatTertip=5
2. Khalil, Amira Mohammed Saed Mohammed, and Rasha Mohamed Gamal. “”Honey with lemon Improves Children’s Nocturnal Cough and their Sleep Quality as well as Their Parents.”” International Journal 3.6 (2015): 143-152.
3. Sadeghi, Fatemeh, et al. “”Effect of natural honey on glycemic control and ant…