Propolis Nedir?
Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı tamamen doğal bir arı ürünüdür. Arılar tarafından kovandaki mikropları yok etmek ve sterilizasyonu sağlamak için kullanılır. Propolis üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda, içerdiği amino asitler, yağ asitleri, vitaminler, mineraller fenolik ve flavonoid bileşenler sayesinde insan sağlığını destekleyici etkiler gösterdiği bildirilmiştir.

Anadolu Propolisinin Sağlık Faydaları
İnsan vücudunda her gün hücre atıkları oluşur ve bu atıkların vücutta birikmesi birçok kronik hastalığı da beraberinde getirir. Bu sebeple her gün vücudumuza yeteri kadar antioksidan desteği almamız gerekir. Anadolu propolisinde Kafeik asit fenetil ester, Kafeik asit, Kumarik asit, Kuersetin, Ferülik asit, Sinnamik asit, Ramnetin, Pinosembrin, Resveratrol, Apigenin, Krisin, Luteolin, Hesperidin, Hidroksibenzoik asit, Epikateşin olmak üzere antioksidan etki gösteren en az 15 farklı fenolik bileşen bulunur. Anadolu propolisi yüksek fenolik ve flavonoid bileşen içeriği ile hastalıkların gelişiminde görülen inflamasyonun modülasyonuna yardımcı olur.
Propolisin faydalarından yararlanmak adına doğru teknoloji ve güvenilir uzmanlar tarafından üretilen Anadolu propolisi içeren ürünleri almak çok önemlidir. Mutlaka uluslararası gıda güvenliği ve kalite sertifikaları olan Anadolu propolisi ürünleri tercih edilmesi gerekmektedir. Uzmanlar günlük gıda desteği olarak en az %10-15 oranında saf Anadolu propolisi içeren özütün 20-80 damla tüketimini önerirken hastalık durumunda %20-30 oranında saf Anadolu propolisinden 80-100 damlaya kadar tüketimini önermektedir.

Bilimsel Çalışmalarda Propolis Desteğinin Kanserli Bireylerin Hastalık Durumları Üzerine Etkisi
2020 yılında Shahid Beheshti Üniversitesi’nde yapılan randomize kontrollü çalışmada, kemoterapi tedavisi alan meme kanseri hastası kadınlarda propolis desteğinin etkisi araştırılmıştır. 3 ay süren çalışmada, deney ve kontrol grubu iki gruba ayrılan hastaların vücutlarındaki antioksidan ve oksidatif stres durumları incelenmiştir. Deney grubuna günde 2 kez 250 mg propolis verilmiştir. Kontrol grubu propolis desteği almamıştır. Çalışma sonucunda, propolis desteğinin meme kanseri hastalarında destek almayan hastalara kıyasla antioksidan dengesinde ve oksidatif stres belirteçlerinde iyileşme sağladığı görülmüştür.

References:
Darvishi, Nazila, et al. “Antioxidant and anti-inflammatory effects of oral propolis in patients with breast cancer treated with chemotherapy: a Randomized controlled trial.” Journal of Herbal Medicine 23 (2020): 100385.