Arı Sütünün Cilt Üzerine Olumlu Etkileri

Vücudumuzun fiziksel bariyeri olan cildimiz, gün içinde hasar alabileceği birçok etmenle karşı karşıya kalır. Yanlış beslenme alışkanlıkları, stres, düzensiz uyku, hava kirliliği, sigara ve alkol tüketimi, kimyasal içeren kozmetik ürünler ve zararlı güneş ışınlarına uzun süre maruz kalma gibi durumlar cilt bariyerine zarar verir. Cilt bariyerinin nem dengesinin korunması aynı zamanda zararlı mikroorganizmalar, kimyasallar ve güneş ışınlarına karşı da vücudu korumaya destek olmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar, cilt kanserinin dünya üzerindeki en yaygın ve tehlikeli kanser türlerinden biri olduğunu göstermektedir. Bu sebeplerle cildi doğal ürünlerle desteklemek çok önemli bir konu olmaktadır. Doğal arı ürünleri ve bitkisel yağlar cilt bakım ürünlerinde zararlı kimyasal maddeler yerine tercih edilmesi gereken bileşenlerin başında geliyor.
Kraliçe arının temel besini olan arı sütü, cilt üzerine olumlu faydaları olan antioksidan kaynağı doğal bir arı ürünüdür. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu biyoaktif bileşenleri bir arada barındıran doğadaki en güçlü besinler arasında yer almaktadır. İçeriğindeki proteinler, lipidler, vitaminler, mineraller, amino asitler ve özel bileşenler ile destekleyici aktivite gösterir. Arı sütü zengin besin bileşimiyle cildin nem dengesinin korunmasına yardımcı olurken ince çizgiler ve kırışıklıkların görünürlüğünü azaltmaya da destek oluyor. Özellikle kuru ve döküntülerin olduğu ciltler için doğru bir cilt bakım desteği tercihi olacaktır. Arı sütü, içeriğindeki biotin vitamini ile cilt bariyerinin önemli bir bileşeni olan keratin üretimini desteklemektedir. Değerli lipidler sayesinde cilt bariyerinin yağ dengesini yani sebumun dengesini sağlamaktadır. Bileşiminde bulunan ve sadece arı sütüne özgü olan 10 HDA ile kolajen üretimini uyararak kırışıklık görünürlüğünün önüne geçmeye destek olur.

Bilimsel Çalışmalarda Arı Sütünün Cilt Destekleyici Etkisi

Güneşin zararlı ultraviyole ışınları hücre hasarı yaratarak insan cildine zarar vermektedir. Bilimsel çalışmalar, arı sütünün DNA ve dokuları oksidatif hasara karşı koruyucu özelliği olduğunu bildirmektedir. 2019 yılında Sriwijaya Üniversitesi’nde yapılan bilimsel çalışmada, arı sütü içeren krem uygulamasının cildi ultraviyole ışınlara karşı koruyuculuğu değerlendirilmiştir. Ratlar üzerinde yapılan çalışmada %10 oranında arı sütü içeren krem uygulamasının antioksidan üretimini artırarak ultraviyole ışın hasarına uğramış cilt bariyerinde daha hızlı bir iyileşme sağladığı gösterilmiştir.

References:
1.Khazaei, Mozafar, Atefe Ansarian, and Elham Ghanbari. “New findings on biological actions and clinical applications of royal jelly: a review.” Journal of dietary supplements 15.5 (2018): 757-775.
2.Sajadimajd, Soraya, et al. “Advances on natural polyphenols as anticancer agents for skin cancer.” Pharmacological research 151 (2020): 104584.
3.Fatmawati Fatmawati, Erizka Erizka, and Rachmat Hidayat. “Royal Jelly (Bee Product) Decreases Inflammatory Response in Wistar Rats Induced with Ultraviolet Radiation.” Open access Macedonian journal of medical sciences 7.17 (2019): 2723.