Arı ekmeği nedir? Arı ekmeği nasıl tüketilir ?

Arı Ekmeği Nedir?

Arı ekmeği ,polenin dış zarının arının kendi enzimleriyle sindirilip bütün besin içeriğinin açığa çıkmış tamamen doğal bir arı ürünüdür. Kısaca polenin fermente halidir. Enzimlerle polenin dış zarının parçalanması bir fermentasyon işlemi olup, bu fermentasyonda yararlı bakteriler gelişmektedir. Bileşiminde bulunan Lactobacillus bakterileriyle doğal probiyotik bir gıdadır. Arı ekmeği, protein; E, C ve B grubu vitaminler; potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, manganez ve fosfor mineralleri açısından zengin doğal bir arı ürünüdür. Yaklaşık %35 oranında protein içerir. Ayrıca arı ekmeği, içerdiği faydalı probiyotik mikroorganizmalar sayesinde sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.
Yapılan çalışmalar arı ekmeğinin antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin yanı sıra, kolesterol ve kan basıncı seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Çocukların büyüme ve gelişmesine yardımcı olarak beslenmeye dahil edilebilecek önemli bir destektir. Doğal probiyotik özellikte olduğu için mide ve bağırsak sağlığını düzenler. İnfertilite (doğurganlık) tedavisine destek olarak tüketilmesi önerilmektedir.

Arı Ekmeği Nasıl Tüketilir?

Yetişkinlerin günde 2 tatlı kaşığı, çocukların ise günde 1 tatlı kaşığı arı ekmeği tüketmesi önerilir. Doğrudan, ılık veya soğuk yiyecek ve içeceklere de ilave edilerek tüketebilir.

Bilimsel Çalışmalarda Anadolu Arı Ekmeği

2021 yılında Marmara Üniversitesi’nde yapılan bilimsel çalışmada, Anadolu arı ekmeğinin besin bileşimi ve antioksidan kapasitesi, literatürde yer alan diğer arı ekmeği ürünleri ile karşılaştırılmıştır. Çalışmada Anadolu arı ekmeğinin; biyoyararlanımı, toplam antioksidan kapasitesi, fenolik ve flavonoid içeriği değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda; Anadolu arı ekmeğinin, diğer ülkelerdeki arı ekmeği ürünlerine kıyasla demir ve çinko mineralleri açısından daha zengin olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca Anadolu arı ekmeğinin antioksidan içeriğinin de daha yüksek olduğu belirtilmiştir.

Reference: Beykaya, M., Tanuğur Samancı, A., Samancı, T., Önder, E., Uzun, E. & Tosun, F. (2021). Investigation of Nutritional and Antioxidant Properties of Anatolian Bee Bread. Journal of Apicultural Science,0(0) -. https://doi.org/10.2478/jas-2021-0017
Kieliszek, Marek, et al. “”Pollen and bee bread as new health-oriented products: A review.”” Trends in Food Science & Technology 71 (2018): 170-180.