Ağız içi aft ve yaralar, pek çok insanın karşılaştığı rahatsız edici problemlerden biridir. Bununla birlikte, özellikle kanser tedavisi gören bireylerde, oral mukozit adı verilen ağız içi aft ve yara oluşumu sıkça görülen bir yan etkidir. Propolisin kanser tedavilerinde görülen ve yaşam kalitesini olumsuz bir şekilde etkileyen ağız içi aft ve yaralara karşı doğal iyileştirici özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Hadi gelin arı mucizesi propolisi daha yakından tanıyalım!
Propolis Nedir?
Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından elde ettiği %100 doğal, reçinemsi bir madededir. Arılar, kovanlarının içini korumak ve mikroplardan arındırmak için propolisi kullanır. Propolis, içeriğindeki antioksidanlar, vitaminler ve minerallerle insan sağlığına faydalı bir bileşen haline gelir.
Propolis Faydaları
Propolis, ağız içi aft ve yaraların tedavisinde etkili bir rol oynar. Propolisin oral mukozit yani ağız içi yara ve aftlara karşı faydalarını şu şekilde açıklayabiliriz. Propolis, ağız içi aft ve yaralarda oluşan iltihabı azaltmaya, bakterilerle enfekte olmasını önlemeye ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olur.
Propolis Nasıl Kullanılır?
Ağız içi aft veya yaralara karşı propolisi kullanmak oldukça basittir. Propolis damlayı veya doğrudan ağız içi yaralara veya aftlara uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda, suda çözünebilir propolis damla ile ağız çalkalama yaparak da yaraların çabuk iyileşmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Propolis Damla Nasıl Kullanılır?
Arı mucizesi propolis, ağız içi aft ve yaraların tedavisinde doğal bir seçenek sunar. Peki propolis damla nasıl kullanılır diye soracak olursanız, propolis damla ile ağız çalkalamaya ek olarak propolis damlayı tüketebilirsiniz. Yetişkinlerin günde 20-80 damla, çocukların ise günde 10-40 damla tüketmesi önerilir.
2022 yılında Malezya’da yapılan randomize kontrollü bilimsel bir çalışmada, radyoterapi tedavisi gören nazofarenks kanseri tanılı bireylerde oral mukozite karşı propolisin etkisi araştırılmıştır. 6 hafta süren bilimsel çalışmaya 17 gönüllü katılımcı dahil olmuştur. Katılımcılar, deney ve kontrol grubu olarak rastgele 2 eş gruba ayrılmıştır. Deney grubundaki 10 kişinin, 6 hafta boyunca 7 ml propolisli karışım ile günde 3 kez ağız çalkalaması sağlanmıştır. Kontrol grubundaki 7 kişi ise tuzlu su ile ağız çalkalamıştır. Çalışmanın sonucunda oral mukozit skorları değerlendirilmiştir. Çalışmanın verileri, deney grubunda propolis ile ağız çalkalama yapan bireylerde oral mukozit skorunun 2., 4. ve 6. haftalarda anlamlı derecede azaldığını göstermiştir.
Kaynak: Hamzah, M. H., Mohamad, I., Musa, M. Y., Abd Mutalib, N. S., Siti-Azrin, A. H., & Wan Omar, W. A. (2022). Propolis mouthwash for preventing radiotherapy-induced mucositis in patients with nasopharyngeal carcinoma. The Medical journal of Malaysia, 77(4), 462–467.