Düşük kemik mineral yoğunluğuna, kemik dokusunun mikro yapısının bozulmasına ve kırık riskinde artışa neden olan sistemik bir hastalık olarak tanımlanan osteoporoz dünyada ve ülkemizde önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bu hastalık özellikle postmenopozal dönemdeki kadınlar olmak üzere pek çok insanı etkilemekte, yaşam kalitesini düşürmektedir.

 

Osteoporoz Nedir?

Osteoporoz, düşük kemik kütlesi ve kemik dokusunun mikro yapısının bozulması sonucu kemik kırılmalarının ve kırık ihtimalinin artması ile karakterize olan bir hastalıktır.

 

Osteoporoz’da Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Osteoporoz tedavisinde amaç, kemik gücünü arttırarak kırıkları önlemek, kırık ve iskelet deformitesine bağlı semptomları, ağrıyı ve yeni kırık insidansını azaltmaktır. Tüm bunların yanında yeterli ve dengeli beslenme de osteoporozun tedavisinde ve önlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı kemik kütlesine ulaşmak ve kemik kütlesini korumak için yeterli miktarda Kalsiyum ve D vitamini alınması gerekmektedir.

 

Kalsiyum

Kalsiyum kemik sağlığı için yaşam boyu gerekli olan en önemli minerallerden biridir. Kalsiyum ihtiyacı yaşa ve cinsiyete göre değişir fakat önerilen günlük kalsiyum alımı 1200 mg ’dır. En iyi kalsiyum kaynakları; Süt ve süt ürünleri, pekmez, tarhana, badem, fındık, roka, arı sütü ve polendir.

 

D vitamini

Kalsiyumun biyoyararlanımı için yeterli D vitamini de mutlaka vücuda alınmalıdır. Günlük D vitamini  ihtiyacı 400-800 IU olarak değişiklik göstermektedir. D vitaminin en iyi kaynakları; güneş, yumurta, süt ve ürünleri, polen ve arı sütüdür. Ayrıca antioksidan açıdan zengin; Anadolu propolisi, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı mor meyveler gibi doğal gıdalarda beslenme planının olmazsa olmazları arasındadır.

 

Propolis

Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Arılar tarafından kovandaki mikropları yok etmek ve sterilizasyonu sağlamak için kullanılır. Doğada bilinen en güçlü antioksidanlardan biridir.

Polen

Polen, doğal bir arı ürünüdür. Dünyadaki “Tek Tam Gıda” olarak tanımlanır. Bir canlının yaşaması için tüm besin öğelerini içerir. Polenin bileşiminde doğal olarak; lif, fenolik ve flavonoid bileşenler, B1, B2, B3, B5, B6, A, E, C, D ve K vitaminleri, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, selenyum, demir, bakır, manganez ve fosfor gibi mineraller yer alır. Ek olarak, yaklaşık %30 oranında protein içeriğine de sahiptir.

 

Arı Sütü

Arı sütü, işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladığı, kovanda yavru arıların ve kraliçe arının beslenmesinde kullanılan doğal bir arı ürünüdür. A, D ve B grubu vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, çinko ve demir mineralleri açısından oldukça zengindir. Ayrıca hiç bir gıda da bulunmayan, 10-HDA ve royalaktin bileşenlerini de doğal olarak içerir.

 

Osteoporoz tedavisine destek olarak, her gün mutlaka %20 oranında Saf Anadolu Propolisi içeren bir özütten en az 20 damla, her gün 1 tatlı kaşığı arı sütlü ham ballı karışım ve 2 tatlı kaşığı polen tüketilmelidir.

 

Kaynaklar:

  1. Hausemann H.J. ,Rizzoli R., A comprehensive review of treatments for postmenopausal osteoporosis. Osteoporosis İnternational. 2003;14(1);s:2-12.
  2. Bonjour J.P., Ammann P., Rizzoli R., İmportance of Preclinical Studies in t e Devolepment of Dru s for Treatment of Osteoporosis: a review related to the 1998 WHO guidelines. Osteoporosis İnternational. 1999;9(5);s:379-393.
  3. Sforcin, J. M. “Propolis and the immune system: a review.” Journal of ethnopharmacology 113.1 (2007): 1-14.
  4. Ibrahim, Mai Hassan, and Marim Fayz Abdow. “The Possible Pre-emptive Role of Royal Jelly and Alpha Lipoic Acid on Osteoporosis Caused by Glucocorticoid in Adult Male Albino Rats.” The Egyptian Journal of Hospital Medicine 89.1 (2022): 4362-4371.