Arı Sütünün Ciltte Kolajen Arttırıcı EtkisiGüneş ışığı havadaki oksijenle reaksiyona girdiğinde “Serbest Radikaller” oluşur. Bu parçacıklar ciltle temas ettiğinde ise ciltte en büyük hasarı gerçekleştirirler yani cildin temel DNA’sına zarar verirler. Bu da oksidatif strese neden olur. Bu noktada propolis doğal bir bariyer oluşturarak güneş ışınlarına karşı cildi korur. Cilt tarafından hızlıca emilerek, güneş kaynaklı yaşlanmanın diğer bir nedeni olan serbest radikal oluşumunu engeller ve oluşmuş olan radikalleri de temizler. Arı sütü ise ciltte kolajen yapımını arttırır. Cildin daha dolgun ve parlak görünmesine yardımcı olur.

Arı Sütü Nedir?

Arı sütü, işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladığı, kovanda yavru arıların ve kraliçe arının beslenmesinde kullanılan doğal bir arı ürünüdür. Bütün arılar doğduklarında aynı fiziksel özelliklere sahiptir. Fakat, kovanda tek bir arı, arılar tarafından içgüdüsel olarak yoğun miktarda arı sütü ile beslenir ve o arı diğer arılardan farklılaşarak kraliçe arıya dönüşür. Kraliçe arı diğer arılardan 2 kat daha fazla gelişir ve her gün kovana 2000 yumurta bırakarak koloninin devamlılığını sağlar. İşçi arılar 45 gün yaşarken, kraliçe arı hayatı boyunca arı sütü ile beslenerek 5-7 yıl arası yaşayabilir.

Arı Sütünün Cilt Üzerindeki Faydaları Nelerdir?

Arı sütü zengin besin bileşimiyle cildin nem dengesinin korunmasına yardımcı olurken ince çizgiler ve kırışıklıkların görünürlüğünü azaltmaya da destek olur. Özellikle kuru ve döküntülerin olduğu ciltler için doğru bir cilt bakım desteği tercihi olacaktır. Arı sütü, içeriğindeki biotin vitamini ile cilt bariyerinin önemli bir bileşeni olan keratin üretimini desteklemektedir. Değerli lipidler sayesinde cilt bariyerinin yağ dengesini yani sebumun dengesini sağlamaktadır. Bileşiminde bulunan ve sadece arı sütüne özgü olan 10 HDA ile kolajen üretimini uyararak kırışıklık görünürlüğünün önüne geçmeye destek olur.

Arı Sütü ve Cilt Bariyeri

2018 yılında Kyoto Üniversitesi’nde yapılan çift kör randomize kontrollü bilimsel çalışmada, arı sütü desteğinin cilt sağlığı üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışmaya 20 sağlıklı birey katılmıştır ve katılımcılar 2 eşit gruba ayrılmıştır. Birinci grup, kontrol grubudur. İkinci grup ise deney grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubuna oral olarak 3 ay boyunca günlük 1 g arı sütü verilmiştir. Çalışmanın sonucunda, deney grubundaki bireylerin cildi incelendiğinde bariyer fonksiyonu gören epidermisin üst tabakasında yani keratinli tabakada hidrasyonun (sıvı desteğinin) arttığı görülmüştür.

Kaynaklar:

  1. Khazaei, Mozafar, Atefe Ansarian, and Elham Ghanbari. “New findings on biological actions and clinical applications of royal jelly: a review.” Journal of dietary supplements 15.5 (2018): 757-775.
  2. Nakashima, Chisa, et al. “The effect of oral royal jelly administration on skin barrier function: a double-blind randomized placebo-controlled trial.” European Journal of Dermatology 28.4 (2018): 563-564.