Arı Sütünün Cilt Üzerine Etkisi

Cildimiz, vücudumuzun fiziksel bariyeridir ve gün içerisinde hasar görebileceği birçok faktör ile karşı karşıya kalmaktadır. Stres, uyku düzeni, hava kirliliği, sigara, yoğun kimyasal içerikli kozmetik ürünler, güneşin zararlı ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalmak ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları cilt sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Cilt bariyerinin korunması aynı zamanda zararlı mikroorganizmalar, kimyasallar ve güneş ışınlarına karşı da vücudu korumaya destek olmaktadır. Bu noktada cildimizi hem dışardan hem de içerden doğal ürünlerle desteklemek çok önemlidir. Doğal arı ürünlerinden arı sütü, propolis, arı zehri ve bitkisel yağlar cilt bakım ürünlerinde zararlı kimyasal maddeler yerine tercih edilmesi gereken bileşenler arasında yer almaktadır.

Kraliçe arının temel besini olan arı sütü, cilt üzerine olumlu faydaları olan ve antioksidan kaynağı doğal bir arı ürünüdür. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu biyoaktif bileşenleri bir arada barındıran doğadaki en güçlü besinler arasında yer almaktadır. İçeriğindeki proteinler, lipidler, B grubu vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B6), demir, çinko, magnezyum mineralleri, amino asitler ve özel bileşenler ile cilt üzerinde destekleyici aktivite gösterir.

-Arı sütü zengin besin bileşimiyle cildin nem dengesinin korunmasına yardımcı olur.

-Bileşiminde bulunan ve sadece arı sütüne özgü olan 10-HDA bileşeni ile kolajen üretimini uyararak, ince çizgiler ve kırışıklıkların görünürlüğünü azaltmaya destek olur.

-Arı sütü, içeriğindeki biotin vitamini ile cilt bariyerinin önemli bir bileşeni olan keratin üretimini uyarır.

-Değerli lipidler sayesinde cilt bariyerinin sebum (yağ) dengesini sağlar.

– Cilt, saç, deri, kemik, eklem ve tırnakların daha sağlıklı olmasını sağlar.

Peki Bilimsel Çalışmalar Ne Diyor?

2018 yılında Kyoto Üniversitesi’nde yapılan çift kör randomize kontrollü bilimsel bir çalışmada, arı sütü desteğinin cilt sağlığı üzerine etkisi incelenmiştir.

Çalışmaya 20 sağlıklı birey katılmıştır ve katılımcılar 2 eşit gruba ayrılmıştır.

Birinci grup, kontrol grubudur.

İkinci grup ise deney grubu olarak belirlenmiştir.

Deney grubuna oral olarak 3 ay boyunca günlük 1 g arı sütü verilmiştir.

Çalışmanın sonucunda, deney grubundaki bireylerin cildi incelendiğinde bariyer fonksiyonu gören epidermisin üst tabakasında yani keratinli tabakada hidrasyonun (sıvı desteğinin) arttığı görülmüştür.

2020 yılında Kore Dermatolojik Bilimler Enstitüsü’nde yapılan in vitro koşullardaki bilimsel bir çalışmada, arı sütünün ciltte keratin üreten hücreler üzerindeki etkisi incelenmiştir.

Araştırmada UV-B ışınlarından zarar gören ciltteki keratinosit hücrelerinin üzerine 100 µg/mL arı sütü ve 100 µM 10-HDA uygulaması yapılmıştır ve hücreler üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir.

Çalışmanın sonucunda, arı sütü ve 10-HDA’nın, güneş ışınlarının zararlı ve tahrip edici etkisi ile oluşan deri üst katmanındaki yıpranma artışına karşı, 10-HDA bileşeninin bu süreci düzenleyip, iyileştirdiği görülmüştür.

Cilt sağlığına destek için taze arı sütünü çocukların günde ¼ çay kaşığı, yetişkinlerin ise ½ çay kaşığı tüketmesini tavsiye ederim. Doğrudan, aç karnını dil altından tüketebilirsiniz. Aynı zamanda arı sütü içeren cilt bakım ürünlerini rutininize ekleyebilirsiniz.

Kaynak: 1)Kim, Hyo Young, et al. “Skin health improving effects of Korean freeze-dried royal jelly in human keratinocytes.” Asian Journal of Beauty and Cosmetology 18.3 (2020): 413-422.

2)Nakashima, Chisa, et al. “The effect of oral royal jelly administration on skin barrier function: a double-blind randomized placebo-controlled trial.” European Journal of Dermatology 28.4 (2018): 563-564.