Arı Sütü Tüketiminin Hafıza ve Konsantrasyon Üzerine Etkisi

Hafıza ve odaklanmada güçlük yaşayan bireyler, yeterli uyku ve fiziksel aktivitenin yanı sıra beslenmelerini de düzenlemelidir. Yeterli ve dengeli beslenmek hem zihinsel hem de bedensel sağlığımızın gelişmesi açısından çok önemli bir faktördür. Zihinsel sağlığımız için gerekli vitamin ve mineralleri içeren bir beslenme planı sürdürmeliyiz. Özellikle B grubu vitaminleri, C vitamini, E vitamini ve magnezyum minerali beyni güçlendirmektedir. Beslenme ile yeterli miktarda alamadığımız bu vitamin mineral açığını doğal bir arı ürünü olan arı sütü ile kapatabiliriz.

Arı Sütü Nedir?

Arı sütü, işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladığı, kovanda yavru arıların ve kraliçe arının tükettiği doğal bir arı ürünüdür. Arı sütü, bileşiminde A, D, E ve B grubu vitaminleri (B1, B2, B3, B5 ve B6), çinko, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi önemli mineralleri içerir. Bunun yanında; başka herhangi bir gıda maddesinde bulunmayan royalaktin ve 10-HDA diye adlandırdığımız bileşenleri de içerir. Bu çok faydalı bileşenler ile arı sütü; performans ve zindeliği arttırarak gün içerisinde daha enerjik hissetmeye yardımcıdır, bağışıklığı destekleyicidir, yumurta ve sperm kalitesini arttırarak infertilite tedavisine destek olmaktadır. Ayrıca çocukların zihinsel ve bedensel gelişimine katkı sağlamaktadır.

Taze arı sütünü çocuklar günde ¼ çay kaşığı doğrudan, aç karnına dil altından, yetişkinler ise ½ çay kaşığı doğrudan, aç karnını dil altından tüketebilirler. Ya da propolis arı sütü ham bal karışımlarından günde 1 tatlı kaşığı olarak, doğrudan ya da yoğurt, süt gibi sevilen ılık veya soğuk gıdaların içerisine ilave edilerek tüketebilirler.

Peki Bilimsel Çalışmalar Ne Diyor?

Bilimsel çalışmalar; arı sütü tüketiminin bilişsel sağlığı olumlu etkileyerek hafıza ve konsantrasyonu geliştirdiğini bildirmektedir.

2014 yılında Warsaw Üniversitesi’nde ratlar üzerine yapılan bilimsel bir çalışmada, uzun süre arı sütü tüketiminin hafıza ve konsantrasyon üzerindeki etkisi araştırılmıştır.

Çalışmada, 2 ay boyunca ratlara 50 mg/kg/gün ve 100 mg/kg/gün arı sütü oral yolla verilmiş ve daha sonra nöronlar arasındaki iletişimi sağlayan hücrelerin seviyeleri karşılaştırılmıştır.

Çalışmanın sonunda, arı sütün daha yüksek dozda alanların diğer gruplara kıyasla, hafızasında ve bilişsel davranışlarında daha hızlı iyileşme sağlandığı, dikkatlerinin ve karar verme davranışlarının ise daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

2021 yılında yapılan bilimsel bir çalışmada, Alzheimer’lı ratlarda arı sütü tüketiminin bilişsel işlev ve sinir hücresi inflamasyonu üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir.

Çalışma 35 rat üzerinde yürütülmüştür.

1.Grup Alzheimer olmayan,

2.Grup Alzheimer ve arı sütü desteği almayan,

3.Grup Alzheimer ve 30 mg/kg arı sütü desteği alan,

4.Grup Alzheimer ve 100 mg/kg arı sütü desteği alan,

5.Grup Alzheimer ve 300 mg/kg arı sütü desteği alan, ratlardan oluşmaktadır.

Çalışmanın sonucunda, günlük 30 mg/kg üzeri arı sütü desteği alan ratların, bilişsel işlevinin arttığı ve sinir hücrelerinin enflamasyonunun azaldığı tespit edilmiştir.

Araştırmacılar, arı sütü tüketiminin öğrenme ve hafızanın korumasının yanı sıra bilişsel davranış eksikliklerini önlenmesindeki etkisini vurgulamışlardır. Alzheimer hastalığının tedavisine destek olarak arı sütü tüketimini önermişlerdir.

Kaynak:

  1. Benzigül, Songül, et al. “”Arı Sütünün Amiloid Beta ile Deneysel Alzheimer Modeli Oluşturulmuş Sıçanlarda Etkileri.”” Dicle Tıp Dergisi 48.3 (2021): 595-604.
  2. Pyrzanowska, Justyna, et al. “Long-term administration of Greek Royal Jelly improves spatial memory and influences the concentration of brain neurotransmitters in naturally aged Wistar male rats.” Journal of ethnopharmacology 155.1 (2014): 343-351.