kısırlık nedir

Arı ekmeği, polenin bir çeşit fermantasyonu sonucunda elde edilen %100 doğal bir arı ürünüdür, perga olarak da bilinir. Bu blog yazısında arı ekmeği nedir, arı ekmeği nasıl üretilir, arı ekmeğinin faydaları, arı ekmeği doğurganlığı arttırmaya yardımcı olabilir mi gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz!

Arı Ekmeği Nedir?

Arı ekmeği, polenin dış zarının arının kendi enzimleriyle sindirilmesi sonucunda elde edilen doğal, fermente bir gıdadır. Polenin bir çeşit fermantasyonu sonucunda elde edilen arı ekmeği perga olarak da bilinir.

Arı Ekmeği Nasıl Üretilir?

Polen, bal arıları tarafından toplanır ve arıların arka bacaklarında bulunan polen sepetçiğine konularak kovana taşınır. Kovanda üretilen perga arı ekmeği için polen, bal ve diğer arı salgılarıyla karıştırılır ve laktik asit fermentasyonuna tabi tutulur. Bu karışım, farklı enzimler, mikroorganizmalar, nem ve 35-36°C sıcaklık gibi etmenlerin etkisiyle kimyasal değişikliğe uğrar. Kimyasal değişikliğe uğrayan karışım, yaklaşık iki hafta içinde arı ekmeğine dönüşür.

Arı Ekmeği Perga Faydaları

Perga arı ekmeği, arılar için aynı zamanda protein, yağ ve vitamin kaynağı olmakla birlikte arı sütü üretiminin de ham maddesini oluşturmaktadır. Doğal bir arı ürünü olan arı ekmeği, içeriğinde zengin besin maddeleri barındırır ve sağlığınıza birçok değerli katkı sunar. Arı ekmeği, yaklaşık olarak %20-35 protein, %3 lipit, %24-35 karbonhidrat ve %3 vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Arı ekmeği, dengeli bir beslenme planının bir parçası olarak kullanıldığında sağlığınıza katkıda bulunabilir.

  • Proteinler: Arı ekmeği, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan proteinin önemli bir kaynağıdır. Proteinler vücutta kas gelişimi, bağışıklık sistemi desteklenmesi ve hücresel onarıma katkı sağlar.
  • Karbonhidratlar: Arı ekmeği, enerji ihtiyacınızı karşılamak için karbonhidratlar içerir. Karbonhidratlar, günlük aktivitelerinizi sürdürmek ve vücudunuzun çalışmasını desteklemek için gereklidir.
  • Vitaminler: Arı ekmeği, bir dizi önemli vitamin içerir. Bu vitaminler arasında B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, biotin ve folik asit bulunur. Bu vitaminler, metabolizma, bağışıklık sistemi, cilt sağlığı ve daha birçok vücut fonksiyonu için gereklidir
  • Mineraller: Arı ekmeği ayrıca selenyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, manganez ve fosfor gibi mineraller içerir. Bu mineraller, kemik sağlığı, sinir fonksiyonları ve hücresel işlevlerin düzenlenmesi gibi bir dizi önemli görevde yer alır.
  • Flavonoidler ve Karotenoidler: Bu doğal biyoaktif maddeler, antioksidan özelliklere sahiptir. Antioksidanlar, serbest radikalleri nötralize ederek hücresel hasarı azaltmaya yardımcı olabilirler.
  • Enzimler: Arı ekmeği içinde bulunan enzimler, sindirim süreçlerini destekler ve vücutta biyokimyasal reaksiyonların düzenlenmesine katkı sağlar.
  • Probiyotikler: Lactobacillus ve bacillus türü probiyotik bakteriler içeren Anadolu arı ekmeği, içeriğinde bulunan probiyotik mikroorganizmalar sayesinde bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.

Arı Ekmeği Nasıl Tüketilir?

Arı ekmeği tüketmek oldukça kolaydır. Arı ekmeği diğer adıyla pergayı, yetişkinlerin günde 2 tatlı kaşığı, çocukların ise günde 1 tatlı kaşığı tüketmesi önerilir. Anadolu arı ekmeği doğrudan, smoothie’lere, salatalara veya yoğurda ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Arı Ekmeği Doğurganlığı Arttırır Mı?

Arı ekmeğinin antioksidan özelliği ve içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller, doğurganlığı arttırmaya yardımcı olabilir. Bu konudaki bilimsel çalışmalar şunları söylüyor;

2020 yılında Malezya’da yapılan bilimsel bir çalışmada, doğal bir arı ürünü olan arı ekmeğinin, erkek ratlarda kısırlık üzerine potansiyel koruyucu etkisi araştırılmıştır. Ratlar 12 hafta boyunca; normal diyet, yüksek yağlı diyet, yüksek yağlı diyet + 0,5 g/kg arı ekmeği veya yüksek yağlı diyet + 10 mg/kg orlistat ile beslenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre; arı ekmeği takviyesinin, ratların testislerinde laktat taşınmasını iyileştirdiği, testis antioksidan enzimlerinin arttığı, inflamasyonu ve apoptozu azalttığı saptanmıştır. Tüm veriler birlikte ele alındığında, sonuçlar arı ekmeğinin erkek doğurganlığını iyileştirme potansiyeline sahip umut verici bir doğal gıda olduğunu göstermektedir.

2018 yılında Malezya’da yapılan bilimsel bir çalışmada, erkek ratlarda arı ekmeği takviyesinin erkek üreme organı ağırlığı ve sperm parametresi üzerindeki rolü araştırılmıştır. Her grupta 6 erkek rat bulunan deney ve kontrol grubu olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. Kontrol grubuna 1 ml damıtılmış su verilirken, deney grubuna 28 gün boyunca 0.5 g/kg 1 ml damıtılmış suda seyreltilmiş arı ekmeği takviye edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, arı ekmeği takviyesinin sperm sayısını arttırdığı ve anormal sperm yüzdesini azalttığı için sperm sayısı ve sperm morfolojisi üzerinde olumlu bir etkiye neden olabileceği belirtilmiştir.

Kaynaklar:

  • Suleiman, J. B., Nna, V. U., Zakaria, Z., Othman, Z. A., Eleazu, C. O., Abu Bakar, A. B., Ahmad, A., Usman, U. Z., Abdul Rahman, W. F. W., & Mohamed, M. (2020). Protective effects of bee bread on testicular oxidative stress, NF-κB-mediated inflammation, apoptosis and lactate transport decline in obese male rats. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie, 131, 110781. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2020.110781
  • Zakaria, F., & Haron, M. (2018). Effect of Bee Bread on Male Reproductive System of Sprague Dawley Rat. Journal Of Agrobiotechnology, 9(1S), 12-17. Retrieved from https://journal.unisza.edu.my/agrobiotechnology/index.php/agrobiotechnology/article/view/153