Anadolu Poleni Covid-19 Enfeksiyonu

Polen Nedir ?

Polen, bitkilerin üreme hücreleridir. Arılar tarafından polen, yavru ve genç işçi arıların beslenmesinde yüksek miktarda kullanılır. Polen, bileşimindeki lifler, vitaminler, mineraller, aminoasitler ve fenolik bileşiklerle değerli bir besin maddesidir. İçeriğinde B1, B2, B3, B5, B6, E, C vitaminleri, folik asit, biotin; ayrıca potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, bakır, manganez ve fosfor gibi mineraller yer alır. Polen, tüm bu bileşenleri bir arada barındırdığı için literatürde “Tam Gıda” olarak geçer. Günlük vitamin ve mineral ihtiyacımızın karşılanmasına yardımcı olmak için tamamen doğal ve güçlü bir kaynaktır.
Polen, yaklaşık %15 Lesitin içeriğiyle, vücuttaki yağların çözülmesine ve atılmasına yardımcı olur.  Vücut için elzem bir aminoasit olan Fenilalanini içeren arı poleni, iştah kesici görev görür. Arı poleni, yüksek fenolik ve flavonoid içeriğiyle antioksidan ve anti-inflamatuar özellik gösterir. İçeriğindeki fenolik ve flavonoid bileşenler ile anti-inflamatuar aktivitesi paralellik göstermektedir. Polenin inflamasyonla ilişkili hastalıklarda kullanımının, antioksidan özelliğine bağlı olarak bağışıklık yanıtında iyileşme sağlayacağı bildirilmiştir. Yüksek miktarda kuersetin, kaempferol ve türevleri barındıran bir arı ürünü olan arı poleninin, COVID-19’a bağlı sitokin fırtınası ve akut solunum sıkıntısı sendromu gibi komplikasyonların tedavisinde umut verici bir alternatif tedavi desteği olabileceği bildirilmiştir.

 

Bilimsel Çalışmalarda Anadolu Poleninin Covid-19 Üzerine Etkisi

2020 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde yapılan bilimsel çalışmada, Anadolu poleninin koronavirüs (SARS-CoV-2) enfeksiyonu gelişimine sebep olan mekanizmalar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Moleküler yerleştirme modellemesi ile yürütülen çalışmada, Anadolu poleninde bulunan flavonoidlerin virüsün insan vücudundaki ACE II reseptörüne bağlanma potansiyeli üzerindeki etkisi incelenmiştir. Analizlerde Anadolu poleninde bulunan flavonoidlerin ACE II reseptörüne bağlanma potansiyeli değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarında, kateşinin en yüksek baskılama potansiyeli olan polen flavonoidi olduğu belirtilmiştir. Ardından sırasıyla pinosembrin, krisin ve kafeik asit fenetil ester gelmektedir. Sonuç olarak, Anadolu polenindeki yüksek flavonoidlerin virüs-reseptör kompleksi ile etkileşime girme potansiyeli olduğu ve bu doğal ürünün COVID-19 tedavisine destek olarak yüksek potansiyele sahip olduğu belirtilmiştir.

Kaynak:

GÜLER, Halil İ̇brahim, and K. A. R. A. Yakup. “Targeting CoV-2 Spike RBD: ACE-II complex with phenolic compounds from Cistus (Cistus L.) Bee Pollen for COVID-19 treatment by Molecular Docking Study.” Apiterapi ve Doğa Dergisi 3.1: 10-23.
Jannesar, Masoomeh, et al. “Bee pollen flavonoids as a therapeutic agent in allergic and immunological disorders.” Iranian Journal of Allergy, Asthma and Immunology 16.3 (2017): 171-182.