Tüberküloz (Verem) Nedir? Tüberkülozda Beslenme Nasıl Olmalıdır?

6-12 Ocak tarihleri arasında verem haftasıydı… Mycobacterium tuberculosis adlı bakterinin neden olduğu tüberküloz (verem) bulaşıcı bir hastalıktır. Tüberküloz mikrobu sıklıkla hava yoluyla bulaşır. Veremde tıbbi tedavinin yanında beslenme tedavisi de bir o kadar önemlidir. Peki, tüberküloz tedavisinde beslenme nasıl olmalıdır?  

Toplumu veremden korumanın en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. Hastalığın başlangıcında; zayıflama, iştahsızlık ve halsizlik gibi problemler görülür. Bu yüzden hastalığın tedavisinde ilk olarak yeterli ve dengeli beslenme gelir. Çünkü; tüberküloz (verem) hastaları için sağlıklı bir beslenme planı ve ideal kilo çok önemlidir. Bu yüzden; kişinin rafine şeker ve beyaz un tüketimini azaltması, aşırı alkol tüketmemesi, stresten kaçınması, su tüketimine dikkat etmesi, fiziksel aktivitesini arttırması, hijyen kurallarına uyması, besin çeşitliliğine dikkat etmesi gerekir.

Vitamin, Mineral ve Antioksidandan Zengin Beslenmek Önemli…

Bütün bu faktörlerin yanında; günlük beslenme planına eklenen yiyeceklerin, vitamin, mineral ve antioksidandan zengin taze sebze ve meyveler olmasına özen gösterilmesi ise bağışıklık sistemini destekler. Bu yüzden Amerikan Sağlık Örgütünün verilerine göre; günde 3-6 porsiyon taze sebze meyve ve 6-11 porsiyon tam tahıl tüketilmelidir. Bu gıdalar; soğan, sarımsak, zencefil, zerdeçal, kırmızı mor meyveler ve koyu yeşil yapraklı sebzeler olmalıdır. Kırmızı meyvelerden en yüksek antioksidan kapasitesine sahip olan meyvelerden biri de nardır. Kış mevsiminde olduğumuz şu günlerde her gün ½ adet nar tüketebilirsiniz. Yine yüksek antioksidan kapasitesi ile bilinen doğal bir arı ürünü olan propolis de tüketilmelidir.  Arı kovanındaki bir diğer değerli ürün olan arı sütü bağışıklığı desteklemesi ve kalori vermeden enerji vermesi nedeniyle beslenme programında yer almalıdır.

Su Tüketimi de Bir Hayli Önemli…

Bir insanın günlük 2-2.5 Lt. su tüketmesi gerekmektedir. Bu da 10-12 su bardağına tekabül etmektedir. Biyolojik atıkların vücuttan uzaklaştırılması ve vücut ısısının sürdürülmesi için bir günde yaklaşık olarak böbreklerden 1500 ml, deriden 500 ml, bağırsaklardan 300 ml ve solunumla 300 ml olmak üzere toplam 2.5 litre sıvı kaybı olur. Tabi bu değerler vücut ağırlığına göre değişkenlik gösterebilir. Egzersiz, fiziksel aktivite, vücut ısısını artıran ateşli hastalıklarda ve ishalde sıvı kaybı artar. Böyle durumlarda vücudun sıvı gereksinimde de artış olur ve vücuttaki dengeyi korumak için kaybedilen bu suyun yerine konması gerekir. O yüzden gün içerisinde mutlaka yeterli sıvı alınmalıdır.

 

Bağışıklık Güçlendirici Tarifler…

Verem hastalarının hem bağışıklıklarını güçlendirmesi hem de kendilerini daha dinç hissetmeleri için 2 farklı tarif alternatifi….

 

  1. 5 adet çiğ fındık, 2 tatlı kaşığı ham bal, 1 çay kaşığı karabiber ve 20 damla propolisi bir kabın içerisinde karıştırın ve günde 3 tatlı kaşığı tüketin.
  2. 5 adet çekirdekli siyah üzüm, 1 tatlı kaşığı karanfil, 1 tatlı kaşığı zencefil, 1 tatlı kaşığı zerdeçal ve 1 çay kaşığı tarçını bir kapta dövün ve karıştırın daha sonra bir cezve içerisine koyun, üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edip 5 dk kaynatın. Her gün 1 su bardağı tüketin.

Afiyet olsun…

Kaynak: Gupta K, Gupta R, Atreja A, Verma M, Vishvkarma S, “Tuberculosis and nutrition”, Lung India • Vol 26 • Issue 1 • Jan – Mar 2009.