Güneş Lekelerine Karşı Propolis İçeren Güneş Kremleri

Güneş Lekeleri Nasıl Oluşur?

Ciltte görülen güneş lekeleri, genetik faktörlerin yanında uzun saatler güneşe maruz kalma ve yeterli koruma faktörüne sahip güneş koruyucuları kullanmamaktan dolayı oluşan koyu kahverengi lekelerdir. Ayrıca hamilelik, doğum kontrol ilaçları, kozmetik uygulamalar ve  bazı hormonal sebepler nedeniyle de ciltte lekeler görülebilir. Özellikle alın, burun, dudak üstü, yanak, omuzlar, kollar, eller gibi güneşe sıkça maruz kalan bölgelerde ortaya çıkar.

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?

Özellikle yaz aylarında, güneşin dik geldiği saatlerde güneşten mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Güneşe çıkmadan 30 dk öncesinde mineral filtreli güneş kremleri tüm vücuda uygulanmalıdır. Özellikle propolis ve non-nano mineral çinko içeren güneş kremleri güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı cildinizi korur. Ayrıca güneş kremlerini, güneşe maruz kaldığınız saatler içerisinde 1 saatte bir yenilemenizi tavsiye ederim.

Propolisin Güneş Kaynaklı Cilt Yaşlanması Üzerine Etkisi

Güneş ışığı havadaki oksijenle reaksiyona girdiğinde serbest radikaller oluşur. Yani elektronlardan biri doğal yörüngesinden çıkar ve oksijen partikülünü “dengesiz” hale getirir. Böylece serbest bir radikal oluşturur. Bu parçacıklar ciltle temas ettiğinde ise hücrelere zarar verirler ve ciltte en büyük hasarı gerçekleştirirler. Sonuç olarak cildin temel DNA’sına zarar verirler. Bu da oksidatif strese neden olur. Bu noktada propolis doğal bir bariyer oluşturarak güneş ışınlarına karşı cildi korur. Cilt tarafından hızlıca emilerek, güneş kaynaklı yaşlanmanın diğer bir nedeni olan serbest radikal oluşumunu engeller ve oluşmuş olan radikalleri de temizler. Adeta bir detoks etkisi yaratır.

Propolisin Güneş Işınlarına Karşı Koruyucu Etkisi

2017 yılında Meksika’da Guanajuato Üniversitesi’nde yapılan bilimsel çalışmada, propolisin güneş ışınlarına karşı koruyucu etkisi incelenmiştir. Çalışmada propolis içeren üç topikal farmasötik (likit krem, losyon ve yarı katı jel) preparat, 10 sağlıklı bireyin ciltleri üzerine cm2 başına 2 mg propolis olacak şekilde uygulanmıştır. Propolisin zararlı güneş ışınlarına karşı koruyucu etkisi incelenmiştir.  Çalışmanın sonucunda, in vitro ve in vivo koşullarda propolisin zararlı güneş ışınlarından koruyucu etkisi doğrulanmıştır.

2016 yılında Kore’de Kyonggi Üniversitesi’nde yapılan in vitro koşullardaki bilimsel çalışmada, propolisin insan keratinosit hücreleri (keratin üreten hücreler) üzerine etkisi incelenmiştir.

Çalışmada insan keratinosit hücreleri üzerine laboratuvar koşullarında 5 ve 10 µg/mL propolis uygulanmıştır. Sonuçlar incelendiğinde, hücrelerde hasara sebep olan UVA ışınları kaynaklı serbest radikal üretiminin azaldığı görülmüştür. Çalışma sonucunda propolisin, insan keratinosit hücrelerini, ROS üretimini azaltarak UVA kaynaklı apoptoza karşı koruyucu etki gösterebileceği bildirilmiştir. Aynı zamanda propolisin keratinosit hücrelerindeki UVA kaynaklı mitokondriyal fonksiyon bozukluğunun da önüne geçebileceği bildirilmiştir.

Kaynaklar:

  1. Kim, Han Bit, and Byung Sun Yoo. “Propolis inhibits UVA-induced apoptosis of human keratinocyte HaCaT cells by scavenging ROS.” Toxicological research 32.4 (2016): 345-351.
  2. Trujillo-Valdivia, Alfonso, et al. “Development of three pharmaceutical preparations containing propolis and evaluation of their photoprotective effects in humans.” Revista Mexicana de Ciencias Farmacéuticas 48.1 (2017): 43-47