Egzama Nedir?
Egzama, genetik ve çevresel faktörler sonucu oluşan bir cilt hastalığıdır. Stres kaynaklı, alerjik, yağlı deri ve temas egzaması gibi etmenlerin sebep olduğu farklı egzama çeşitleri bulunmaktadır. Egzama, ciltte kuru, pullu yama tarzında lezyonlara sebep olur. Ciltte yoğun bir kaşıntı görülür. Bu da uykuyu güçleştirir, günlük yaşam aktivitelerini zorlaştırır yani bireylerin yaşam kalitesini düşürür.
Arı Zehri Nedir?
Arı zehri kovandaki işçi arılar (Apis mellifera) tarafından kendilerini tehlikelere karşı korumaları için zehir bezlerinde üretilen ve daha sonra zehir torbasında depolanan bir maddedir. Hücreden yeni çıkmış arıların zehir üretme oranları çok azdır, büyüyüp 12 günlük olduklarında en yüksek üretim kapasitesine ulaşırlar. 20 günlük olduklarında ise zehir üretme yeteneklerini kaybederler. Ergin bir arı ortalama olarak 0.15 ve 0.3 miligram arasında zehir üretebilmektedir.
Arı Zehrinin Cilt Üzerine Etkileri
Arı zehri;
- Melittin, apamin ve adolapin peptidleri,
- Fosfolipaz ve hiyalüronidaz enzimleri,
- Dopamin ve norepinefrin adlı amino asitleri içermektedir.
Arı zehri, içerdiği peptid ve enzimlerle;
- Kan dolaşımını artırarak kolajen ve elastin üretimini uyarır. Artan kolajen ve elastin cildi dolgunlaştırarak, renk tonunu düzenler, pürüzsüz görünmesini sağlar. İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltır.
Yapılan bilimsel çalışmalarda; arı zehrinin antialerjik etki göstererek egzama hastalığında görülen kaşıntı, kabartı ve kızarıklığı engellediği bildirilmektedir.
Peki Bilimsel Çalışmalar Ne Diyor?
2019 yılında Kore’de Chungbuk National Üniversitesi’nde yapılan bilimsel bir çalışmada, arı zehrinin atopik dermatit (egzama) üzerine etkisi incelenmiştir.
Çalışmada, deneysel bir modelleme ile ratlarda atopik dermatit (egzama) oluşturulmuştur. 4 hafta süren bu çalışma 5 farklı grup üzerinde yürütülmüştür;
1. grup kontrol grubudur. Hiç arı zehri uygulanmamıştır.
2. gruba deneysel yolla egzama oluşturulmuştur ve fitalat solüsyonu uygulanmıştır.
3. 4. ve 5. gruplara da deneysel yolla egzama oluşturulmuş ve 0.1 μg, 0.25 μg, 0.5 μg topikal olarak arı zehri uygulanmıştır.
Çalışmanın sonucunda, minimum dozda arı zehri uygulamasının bile sırttaki yaraları azalttığı, atopik dermatiti baskıladığı tespit edilmiştir. Araştırmacılar, inflamatuar deri hastalıklarında arı zehri uygulamasının potansiyel antibakteriyel etki göstererek tedaviye destek olabileceğini bildirmişlerdir.
Atopik Dermatiti (Egzama) olan bireylerin karşılaştığı semptomların azalması ve yaşam kalitelerinin artması için arı zehri içeren serum ve krem ürünlerini düzenli olarak uygulamalarını öneriyorum.
Kaynak: Lee, Yu Jin, et al. “Anti-inflammatory effect of bee venom in phthalic anhydride-induced atopic dermatitis animal model.” Inflammopharmacology 28.1 (2020): 253-263.