Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı tamamen doğal bir arı ürünüdür. Arılar, propolisi kovanı steril tutabilmek üzere bakteri, virüs ve mantarları bertaraf etmek ve kovanın içindeki nem seviyesini dengede tutmak için kullanırlar. Propolis, içeriğinde bulunan flavonoidler, polifenoller, vitaminler ve mineraller sayesinde insan sağlığı için de faydalıdır.

 

Kış mevsimiyle birlikte birçok insan soğuk algınlığı, grip ve diğer hastalıklarla mücadele etmek için doğal takviyelere ihtiyaç duyar. Propolis de bu doğal gıdaların başında yer alır. Propolisin, sadece kış aylarında değil, her mevsim tüketilmesi sağlığa ve beslenmeye değer katar!

 

Propolis Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

 

Propolisin bağışıklık sistemini destekleyici ve sağlığa faydalı etkileri, yapısında doğal olarak bulunan fenolik ve flavonoid bileşiminden gelir.  Propolis; antiinflamatuar, antibakteriyel, antifungal, antiviral, antimikrobiyal ve antiseptik özelliklere sahiptir.

 

Propolis Doğal Bir Antioksidandır

 

Propolisin içeriğinde bulunan doğal antioksidanlar, vücutta serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olur. Böylelikle serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önleyerek genel sağlığı destekler. Serbest radikallerin etkisiz hale getirilmesi kanser ve kalp hastalığı gibi pek çok hastalık riskini azaltır.

 

Propolis Sindirim Sistemini Düzenler

 

Propolisin, serbest radikallerin neden olduğu proinflamatuar sitokin salgılanması üzerine etki göstererek inflamasyonu baskıladığı ve bu yolla gastrik ülserlerin gelişimini engellemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, 2018 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde yapılan bilimsel bir çalışmada, %20 oranında saf Anadolu propolisi içeren bir özütün, midede ülsere neden olan Helicobacter pylori üzerine hem antibakteriyel aktivite hem de üreaz inhibisyon aktivitesi gösterdiği saptanmıştır.

 

Propolis Yara İyileşmesinde Etkilidir

 

Bilimsel çalışmalar, propolisin antibakteriyel, antifungal, antiinflamatuar özellikleri sayesinde yara ve yanık iyileşmesi üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Ayrıca, propolisin cilt dokusunda hasarlı bölgeye kolajenin göçünü uyararak yara ve yanıkların iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olduğu da bildirilmiştir.

 

References:

  1. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2212847
  2. Ruiz-Hurtado, P. A., Garduño-Siciliano, L., Domínguez-Verano, P., Balderas-Cordero, D., Gorgua-Jiménez, G., Canales-Álvarez, O., Canales-Martínez, M. M., & Rodríguez-Monroy, M. A. (2021). Propolis and Its Gastroprotective Effects on NSAID-Induced Gastric Ulcer Disease: A Systematic Review. Nutrients, 13(9), 3169. https://doi.org/10.3390/nu13093169
  3. Kocot, J., Kiełczykowska, M., Luchowska-Kocot, D., Kurzepa, J., & Musik, I. (2018). Antioxidant Potential of Propolis, Bee Pollen, and Royal Jelly: Possible Medical Application. Oxidative medicine and cellular longevity, 2018, 7074209. https://doi.org/10.1155/2018/7074209
  4. Yang, J., Pi, A., Yan, L., Li, J., Nan, S., Zhang, J., & Hao, Y. (2022). Research Progress on Therapeutic Effect and Mechanism of Propolis on Wound Healing. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2022, 5798941. https://doi.org/10.1155/2022/5798941
  5. Baltas, N., Karaoglu, S. A., Tarakci, C., & Kolayli, S. (2016). Effect of propolis in gastric disorders: inhibition studies on the growth of Helicobacter pylori and production of its urease. Journal of enzyme inhibition and medicinal chemistry, 31(sup2), 46-50.