Arı Ekmeği Nedir?

Arı ekmeği, polenin fermente halidir. Enzimlerle polenin dış zarının parçalanması bir fermentasyon işlemi olup, bu fermentasyonda yararlı bakteriler gelişmektedir. Bileşiminde bulunan Lactobacillus bakterileriyle de doğal probiyotik bir gıdadır. Arı ekmeği, protein; A, E, C ve B grubu vitaminleri; potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Yaklaşık %35 oranında protein içerir.

Arı Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?

Arı ekmeği, içerdiği probiyotik mikroorganizmalar sayesinde sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Yapılan bilimsel çalışmalarda arı ekmeğinin antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin yanı sıra, kolesterol ve kan basıncı seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olduğu, çocukların büyüme ve gelişmesini desteklediği, mide ve bağırsak sağlığını düzenlediği ve infertilite (doğurganlık) tedavisine destek olduğu belirtilmektedir.

Arı Ekmeği Nasıl Tüketilir?

Yetişkinlerin günde 2 tatlı kaşığı, çocukların ise günde 1 tatlı kaşığı doğrudan ya da ılık veya soğuk yiyecek ve içeceklere ilave ederek tüketmesi önerilir.

Propolis Nedir?

Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı %100 doğal bir arı ürünüdür. Doğadaki en güçlü doğal antioksidan gıdalardan biridir ve aynı zamanda antiviral, antibakteriyel, antifungal ve antienflamatuvar özelliklere de sahiptir. Propolis, arılar tarafından kovandaki mikropları yok etmek ve sterilizasyonu sağlamak için kullanılır. Arılar petek gözlerini önce propolis ile kaplar sonra ana arı petek gözüne yumurtasını bırakır. Bu sayede yumurtanın sağlıklı bir şekilde gelişmesi sağlanır. Ayrıca arılar, propolisle sıvanan petek gözlerine balını, polenini, arı sütünü koyar. Böylece arının ürünleri kovanda bozulmadan saklanır. Propolisin, bağışıklık sistemini geliştirdiği ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruduğu birçok bilimsel çalışmada gösterilmiştir. Ayrıca propolis doğal prebiyotik bir gıdadır.

Faydaları Nelerdir?

Propolis; antioksidan ve antibakteriyel etkisinin yanı sıra, antifungal, antiviral, antienflamatuvar ve antitümör etkilere de sahiptir.

  • Solunum yolları hastalıkları, enfeksiyonları, Astım, bronşit, bronşiyolit,
  • Mide bağırsak rahatsızlıkları, enfeksiyonları,
  • Ağız içi aft, yara ve uçuk,
  • Diyabet ve kan şekeri dengeleyici,
  • Kanser,
  • Üriner sistem enfeksiyonları,
  • Diş ağrısı ve diş enfeksiyonları,
  • Kalp hastalıkları, Kolesterol düşürücü,
  • Ağrı ve ateş düşürücü etkiler,
  • Yaşlılık karşıtı,
  • Güneş yanıkları ve yara iyileşmesine karşı etki,
  • Alerjik hastalıklara kadar pek çok farklı hastalıkta tedaviye destek olarak kullanıldığında olumlu etkileri gözlendiğine dair bilimsel çalışmalar mevcuttur.

 

Nasıl Kullanılır?

  • Propolis Damla’yı çocuklar günde en az 10 damla, yetişkinler günde en az 20 damla olacak şekilde yoğurt, bal, pekmez gibi katı gıdaların içerisine ilave ederek tüketebilirler. Hastalık ve halsizlik durumlarında bu miktarı 4 katına çıkartmaları önerilmektedir.
  • Suda Çözünebilir Propolis Damla’yı çocuklar günde en az 10 damla, yetişkinler günde en az 20 damla olacak şekilde su, süt, meyve suyu gibi ılık veya soğuk içeceklerin içerisine ilave ederek tüketebilirler. Hastalık ve halsizlik durumlarında bu miktarı 4 katına çıkartmaları önerilmektedir.

Bilimsel Çalışmalarda Anadolu Arı Ekmeği

2021 yılında Marmara Üniversitesi’nde yapılan bilimsel çalışmada, Anadolu arı ekmeğinin besin bileşimi ve antioksidan kapasitesi, literatürde yer alan diğer arı ekmeği ürünleri ile karşılaştırılmıştır. Çalışmada Anadolu arı ekmeğinin; biyoyararlanımı, toplam antioksidan kapasitesi, fenolik ve flavonoid içeriği değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda; Anadolu arı ekmeğinin, diğer ülkelerdeki arı ekmeği ürünlerine kıyasla demir ve çinko mineralleri açısından daha zengin olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca Anadolu arı ekmeğinin antioksidan içeriğinin de daha yüksek olduğu belirtilmiştir.

Yapılan diğer bir bilimsel çalışmada ise, arı ekmeğinde bulunan kuersetin ve kampferol isimli bileşenlerin antimikrobiyal aktivitesi değerlendirilmiştir. Arı ekmeğinin; Klebsiella pneumoniae, E. Coli ve P. Aeruginosa gibi gram-negatif, S. Aureus gibi gram-pozitif ve Candida albicans gibi mantar türleri üzerinde koruyucu etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Zararlı mikroorganizmalara karşı koruyucu etkisiyle probiyotik görevi gören arı ekmeğinin düzenli tüketimi, bağışıklığı desteklemek adına önerilmektedir. Yetişkinler günde 2 tatlı kaşığı, çocuklar ise günde 1 tatlı kaşığı arı ekmeği tüketebilir. Doğrudan kullanılabilir. Ilık veya soğuk yiyecek ve içeceklere de ilave edilerek tüketilebilir.

Kaynaklar

  1. Beykaya, M., Tanuğur Samancı, A., Samancı, T., Önder, E., Uzun, E. & Tosun, F. (2021). Investigation of Nutritional and Antioxidant Properties of Anatolian Bee Bread. Journal of Apicultural Science,0(0) -. https://doi.org/10.2478/jas-2021-0017
  2. Kieliszek, Marek, et al. “”Pollen and bee bread as new health-oriented products: A review.”” Trends in Food Science & Technology 71 (2018): 170-180.
  3. Khalifa, Shaden AM, et al. “Recent insights into chemical and pharmacological studies of bee bread.” Trends in Food Science & Technology 97 (2020): 300-316.
  4. Abouda, Z., et al. “The antibacterial activity of moroccan bee bread and bee-pollen (fresh and dried) against pathogenic bacteria.” Research Journal of Microbiology 6.4 (2011).