arı ekmeğinin bağırsak sağlığı üzerine etkisi

İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) Nedir?

Halk arasında huzursuz bağırsak sendromu olarak bilinen IBS, kalın bağırsağı etkileyen işlevsel bir sindirim sistemi problemidir. Nedeni tam olarak açıklanamayan ancak toplumun %15’ini etkileyen bir rahatsızlıktır. Stres ve gerilimin yüksek olduğu dönemlerde sıklığı artmaktadır. Hastalığın belirtileri; karında kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal ve kabızlıktan oluşmaktadır. Hastalığın şiddeti, yaşam tarzı, diyette yapılan değişiklikler ve stres yönetimiyle hafifletilebilir. Hastalığı kontrol altına almak için günlük sıvı ve lif tüketiminizi arttırmalı, Lahana, turp, kurubaklagil gibi gaz yapıcı besinlerden ve aşırı şekerli, çok yağlı, aşırı baharatlı ve mayalı yiyeceklerden kaçınmanızı öneriyorum. Ayrıca düzenli egzersiz yapmanızı tavsiye ediyorum. Beslenme planının antioksidan açısından yüksek A, C, E vitaminlerini, çinko, selenyum ve magnezyum minerallerini içeren gıdalardan (havuç, çiğ badem, balık) oluşmasını öneriyorum. Buna ek olarak antioksidan etkisi birçok bilimsel çalışma ile kanıtlanmış doğal bir arı ürünü olan Anadolu propolisi ve Anadolu arı ekmeğini de mutlaka beslenmenize eklemenizi tavsiye ederim.

Arı Ekmeği Nedir?

Arı ekmeği, polenin dış zarının, arının kendi enzimleriyle sindirilmesi ile oluşan ve probiyotik nitelikte bakterileri de içeren zengin ve tamamen doğal bir arı ürünüdür. Kısaca, polenin fermente halidir. Enzimlerle polenin dış zarının parçalanması bir fermentasyon işlemi olup, bu fermentasyon ile yararlı bakteriler gelişmektedir. Lactobacillus ve Bacillus türündeki bakteriler sayesinde doğal bir probiyotik olan arı ekmeği bağırsaklarda sağlıklı mikrobiyal dengeyi sağlayan vitaminler, mineraller ve protein açısından da son derece zengin doğal bir gıdadır.

İçeriğindeki A, E, D, K ve B grubu vitaminleri, magnezyum, çinko, demir, bakır ve kalsiyum mineralleri ile bağışıklık sistemini destekler. %30 oranındaki doğal protein içeriği ile tok kalma süresini uzatır.

Bilimsel araştırmalar arı ekmeğinin sindirim ve bağışıklık sistemini düzenlerken karaciğer fonksiyonlarını da destekleyici etkileri olduğunu göstermektedir. 2 tatlı kaşığı arı ekmeği 15 grama denk gelmektedir ve içeriğinde en az 10 milyar probiyotik bakteri bulunmaktadır. Arı ekmeği; Lactobacillus ve bacillus olmak üzere 2 farklı tür ve bunların da kendi içinde 6 farklı alttürünü kapsayan probiyotik bakteri çeşitliliği sunar. Irritabl bağırsak sendroumunda da bağırsak florasını düzeltmek için bol miktarda probiyotik (yararlı bakteriler) içeren gıdalar tüketilmelidir. Bu nedenle arı ekmeği hem doğal hem de probiyotik içeriği yüksek bir arı ürünü olarak beslenmemize eklenebilir.

Peki Bilimsel Çalışmalar Ne Diyor?

2021 yılında Türkiye’de yapılan bilimsel çalışmada, Anadolu arı ekmeğinin besin bileşimi ve antioksidan özelliği değerlendirilmiştir. Arı ekmeğinin biyoyararlılığının, toplam antioksidan kapasitesi, fenolik ve flavonoid içeriğini belirlemek amacıyla Anadolu’nun belirli bölgelerinden (Muğla, Kırşehir, Sivas, Van) toplanan arı ekmeği örnekleri incelenmiştir. Çalışmanın sonuçları literatürde araştırmalarıyla karşılaştırılmıştır. Anadolu arı ekmeğinin yüksek antioksidan içeriğine ve besin değerine, özellikle karbonhidrat, demir ve çinko açısından, sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmacılar, Anadolu arı ekmeğinin karbonhidrat, protein, lif, demir ve çinko içeriği bakımından zengin ve yüksek antioksidan kapasitesine sahip doğal bir arı ürünü olduğunu bildirmişlerdir.

Yetişkinlerin günde en az 2 tatlı kaşığı, çocukların ise günde en az 1 tatlı kaşığı Anadolu arı ekmeğini bağırsak florasını açısından tüketmesini öneriyorum. Anadolu arı ekmeğini doğrudan ya da ılık veya soğuk yiyecek ve içeceklere de ilave ederek tüketebilirsiniz. Buna ek olarak, doğada en güçlü antioksidan olarak bilinen en az %20 oranında saf Anadolu propolisi içeren bir özütten yetişkinlerin günde en az 20 damla, çocukların ise günde en az 10 damla tüketmesini öneriyorum. Hastalık durumlarında damla sayısını 4 katına kadar çıkartmasını tavsiye ediyorum.

Reference:

1)Mohammad, Salma Malihah, Nor-Khaizura Mahmud-Ab-Rashid, and Norhasnida Zawawi. “Stingless Bee-Collected Pollen (Bee Bread): Chemical and Microbiology Properties and Health Benefits.” Molecules 26.4 (2021): 957.

2)Beykaya, M., Tanuğur Samancı, A., Samancı, T., Önder, E., Uzun, E. & Tosun, F. (2021). Investigation of Nutritional and Antioxidant Properties of Anatolian Bee Bread. Journal of Apicultural Science,0(0)-. https://doi.org/10.2478/jas-2021-0017